Luxe problemen: tijd & keuzes

keuzes

Ik heb een probleem. Het is een probleem dat sommige mensen waarschijnlijk wel zullen herkennen. Ik kan namelijk niet kiezen.

“Ik ben Carlijn en ik heb een probleem. Ik kan niet kiezen”
[in koor] “Hallo Carlijn!”

Dat is overigens best vervelend,  want je kunt je elke euro en elke minuut die je hebt maar één keer besteden. Wintersport of zomervakantie? Allebei, en het liefst een paar keer per jaar. Nieuwe triathlon shorts kopen of toch liever die gave snowboardboots die al een jaartje of wat op mijn verlanglijstje staan? I want both. Die vlieger gaat natuurlijk niet op, want in mijn portemonnee zit nog steeds geen platinum creditcard en ik mag me helaas nog steeds niet tot de rich kids of instagram rekenen. Keuzes maken is dus noodzakelijk, maar dit is lastig.

Het gaat zelfs zo ver dat ik mijn tijd dubbel zou willen besteden. Een avondje serie kijken op de bank of losgaan op een feestje? Kan ik mezelf niet in tweeën splitsen en lekker allebei doen? Vanavond hardlopen, wielrennen of zwemmen? Alledrie zou mooi zijn! Dit is trouwens dus ook meteen de reden dat ik triathlon doe. Ik wil het gewoon allemaal. Maar dat kan niet. There’s no time.

Wanneer je je tijd kunt besteden op een manier waarop je deze graag wíl besteden, is dit in mijn ogen de ultieme vorm van vrijheid. Tijd is dus hetgene wat je nodig hebt, en met geld koop je tijd. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Zodra je meer tijd hebt, hoef je ook minder keuzes te maken. Nu klink ik waarschijnlijk ontzettend oppervlakkig maar ik denk om de bovenstaande reden dat geld dus absoluut gelukkiger maakt. Natuurlijk weet ik dat gezondheid, liefde, familie en vrienden daar ook onderdeel van uit maken, maar tijd is beslist een niet-te-onderschatten grote factor in het geheel.

Het leven zit eigenlijk ook heel krom in elkaar. Ik weet niet meer precies waar ik dit stukje tekst zag, maar het was zo treffend dat ik het altijd heb onthouden.

  • Als je kind bent, heb je tijd & energie, maar geen geld;
  • Als je volwassen bent, heb je geld & energie, maar geen tijd;
  • Als je gepensioneerd bent, heb je geld & tijd, maar geen energie.

Kortom: je mist altijd één essentieel element uit de driehoek, en ik zit momenteel in de middelste fase waarin tijd een schaarste is. Naast een full time baan zijn er namelijk altijd talloze klusjes en “moetjes” die je tijd opslurpen. Hoeveel tijd blijft er dan nog over om te doen wat je écht graag wil? Om de dingen te doen die je gelukkig maken? Ik zou namelijk best wel wat meer tijd willen vrij maken voor bijvoorbeeld reizen, sporten, eten, bloggen, vrienden en familie.

Daarnaast ben ik ook nog eens zo veranderlijk als het weer. Mijn haren kort of lang? Balayage of gewoon weer lekker terug naar rood? Zodra ik eindelijk mijn keuze heb gemaakt, kan deze na één keer rondsurfen op pinterest weer compleet zijn omgeslagen. Dat maakt het allemaal nog wat lastiger ;)

Uiteindelijk hebben we het maar goed hier in Nederland en heb ik eigenlijk ook echt niets te klagen. Maar door social media kun je tegenwoordig precies zien waar het gras overal groener is en dat zorgt ervoor dat iedereen (althans, ik) veel meer gaat nadenken over zulke zaken. Verwende generatie Y tot de max hiero!

Ik zal dan ook vast niet de enige zijn die met dit probleem kampt, maar wilde het toch even op digitaal papier zetten. Bij deze :).

Add a Comment