Mijn favoriete films

films

Bijna niets is zo heerlijk als een bankavondje na een goede hardloopsessie. Zo’n run waarvan je spieren nog een beetje nabranden en dat je dan moe maar voldaan op de bank ligt met een leuke film, een kop thee en een zak chips (nee, geen Groene Meisjes taferelen hiero). Love it. Maar wat kijk je dan op tv? Welke films zijn de moeite waard? Ik dacht: laat ik mijn all time favourites eens op een rijtje zetten. Mijn échte favoriete films die je absoluut een keer gezien moet hebben. Here we go:

Interstellar

Ik zag Interstellar voor het eerst in de bioscoop in Kuala Lumpur, Maleisië. We wisten totaal niet wat voor soort film het was, maar het was de premiére en er waren nog precies twee kaartjes beschikbaar. De keuze viel dus op Interstellar.

In de film wordt het verhaal verteld van Cooper, vader van twee kinderen, mais boer en ex NASA piloot. Hij wordt op een missie gestuurd om een nieuwe aarde te zoeken omdat onze planeet wordt geteisterd door grote stof-stormen waardoor op korte termijn geen leven meer mogelijk zal zijn.

Eerlijk is eerlijk, het is een redelijk lange zit, maar ik vind het een geweldige film. In het dagelijks leven gaan we er van uit dat tijd een vaste en stabiele factor is, maar wat gebeurt er als je die gedachte loslaat? Absoluut een van de beste films die ik ooit heb gezien.

Dallas Buyers Club

Nog een Matthew McConaughey film en voor deze rol ontving hij zelfs een Oscar. In Dallas Buyer’s Club speelt hij Ron Woodroof, een AIDS patiënt in de jaren 80. Hij gaat op zoek naar een medicijn om de symptomen te behandelen en vindt dit uiteindelijk in het nog-niet-goedgekeurde ddC. Hij begint een illegale handel in ddC zodat andere AIDS-patiënten ook de mogelijkheid krijgen om de symptomen actief te behandelen.


Niet alleen Matthew McConaughey ontving een Oscar voor zijn rol in deze film, ook Jared Leto ontving een Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn vertolking van transseksueel Rayon. Ook dit is weer geen film die je “even lekker wegkijkt”, maar het is wel echt een film die van begin tot eind blijft boeien.

The Best Exotic Marigold Hotel

Nu een iets minder zware film. Mijn favoriete feel-good-film. The Best Exotic Marigold Hotel gaat over een groep gepensioneerden uit Engeland die naar het Best Exotic Marigold Hotel in India vertrekt. Ze kennen elkaar niet en iedereen vertrekt om een eigen reden, bijvoorbeeld geld, gezondheid of liefde. Het hotel is echter een echte domper en het vereist een hoop aanpassingsvermogen om te blenden in de Indiase cultuur.

De hoofdrol is weggelegd voor Judi Dench (die we uiteraard allemaal kennen als M in James Bond). Hoteleigenaar Sonny Kapoor wordt gespeeld door Dev Patel, bekend van Slumdog Millionaire. Ik heb de film inmiddels al een aantal keer gezien en hij blijft mooi. Er is overigens ook een deel 2 maar daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Ik ben bang dat deel 2 mijn goede gevoel over deel 1 gaat overschaduwen. Maar deel 1 is sowieso een must see!

RED

Ook een actiefilm in het rijtje, want ik hou wel van een beetje brute actie op z’n tijd. RED gaat over de voormalig CIA agent Frank Moses die een rustig en teruggetrokken leven leidt. Het hoogtepunt van zijn dagen zijn de telefoontjes met Sarah, degene die problemen met zijn pensioen-cheques oplost. Ineens wordt Frank Moses opgejaagd door een special forces team en raakt Sarah er ook in betrokken. Frank zoekt zijn oude team weer bijelkaar om uit te zoeken waarom ze worden opgejaagd, en de verdediging om te zetten in de aanval.

De film zit natuurlijk vol met actie, zoals je van Bruce Willis (Frank Moses) zou verwachten. Maar humor is ook een belangrijk onderdeel van RED, dat overigens staat voor Retired Extremely Dangerous.

Eat, Pray, Love

Oké, nog een film met een klein reisthema. Eat, Pray, Love gaat over Liz Gilbert. Ze is getrouwd maar doodongelukkig met haar leven. Ze laat alles achter en gaat op een grote reis om “zichzelf te vinden”. Ze begint in Italië (eat), vervolgens vertrekt ze naar India (pray) en tenslotte eindigt ze in Indonesië op Bali (love).

Het is een film waarin geen spannende dingen gebeuren. Het is echt een verhaal dat wordt verteld en dat is niet voor iedereen weggelegd, denk ik. Het originele boek waarop de film is gebaseerd heb ik overigens ook in bezit, maar dat is een mega langdradig verhaal. Mijn tip: hou het dus bij de film ;).

Stranger Things

Ik kon het niet laten om ook een serie in het lijstje te zetten, en dit was er weer een hoor. Zo’n serie waarvan je zegt: “nog één aflevering en dan gaan we slapen”, en een paar uur later heb je het halve seizoen afgetikt. Stranger Things gaat over de vermissing van Will Byers. Zijn moeder, gespeeld door Winona Ryder, gaat op zoek naar hem. Ook drie vriendjes, Will’s broer én de sheriff gaan afzonderlijk op zoektocht uit en komen allerlei mysterieuze verschijnselen tegen. De serie ligt een beetje in de hoek van Fringe (ook een aanrader!) en The X-Files. Ik ben overigens niet de enige die zo positief over deze serie denkt. Hij krijgt namelijk een 9.1 score op IMDB. Kijken dus!

Goed nieuws: Seizoen 2 is in de maak en wordt nog duisterder en mysterieuzer.

Om het lijstje af te maken nog enkele leuke/mooi films en series zonder verdere uitleg:

– A Good Year
– A Shawshank Redemption
– A Beautiful Mind
– Mamma Mia!
– Fight Club
– Forrest Gump
– Breaking Bad

Heb jij nog tips? Echt must-sees die niet op mijn lijstje mogen ontbreken? Let me know!

Voeg een reactie toe