Passion Planner: dream it, plan it, do it.

passion planner

Lekker cliché, ik weet het. Toch voelt een nieuw jaar altijd weer als een nieuwe start. Die van mij ging iets minder soepel dan gewenst (lees: dit hele verhaal), maar dat mag de pret niet drukken. Het nieuwe jaar is wat mij betreft een moment om alle doelen weer eens op een rijtje te zetten. Ik word er elk jaar beter in: doelen stellen, SMART maken en vervolgens ook daadwerkelijk behalen. Momenteel heb ik daar een handig extra hulpmiddeltje voor. De Passion Planner.

Wat gebeurt namelijk vaak? Je wil graag dromen waarmaken en bepaalde doelen bereiken in je leven. Het begin van het jaar is zo’n moment waarop iedereen roept: “Dit wordt mijn jaar!”. Als je dan een beetje doorvraagt, hoor je allerlei mooie dromen die nagejaagd gaan worden. Zodra je aan het einde van het jaar met diezelfde mensen praat, blijkt vaak dat van die dromen niet zo veel terecht is gekomen. Het probleem?

A dream without a plan is a wish.

Dat dus. Mensen hebben dromen, maar doen weinig om ze daadwerkelijk waar te maken. Daarom heb ik dit: Een Passion Planner.

passion planner

Dit is een soort agenda / planner waarin je niet alleen je dagelijkse werk- en privé afspraken kunt inplannen, maar ook aan de slag gaat met daadwerkelijk grote doelen en dromen in je leven. Je kunt namelijk wel roepen dat je bijvoorbeeld een marathon wilt lopen of een gloednieuwe taal wil leren, maar als je vervolgens effectief niets onderneemt om je dichter bij het einddoel te brengen, dan is je droom dus gewoon een wens. Alsof zoiets op magische wijze gaat gebeuren.

If you want it, work for it.

De Passion Planner laat je helemaal in het begin goals opstellen met behulp van een oefening. Je kunt deze oefening uiteraard ook doen zonder dat je een passion planner in je bezit hebt, dus ik ben de beroerdste niet en typ de oefening voor je uit.

  • Neem een stuk papier en een pen.
  • “If I could be anything, do anything of have anything, what would it be”? Schrijf alles op wat in je opkomt. Al je dromen en plannen. Niet nadenken over haalbaarheid, maar puur neerkalken wat je écht graag wil. Zet een timer op 5 minuten en GO!
  • 5 minuten op? Neem een leeg A4tje en verdeel dit in 4 categorieën: 3 maanden – 1 jaar – 3 jaar – lifetime. Ga alle doelen van je lijstje nu onderbrengen in de zojuist genoemde categorieën.
  • Kies je main goals. Omcirkel in élke categorie het doel dat jou het meeste geluk gaat brengen en de meest positieve impact op je leven zal hebben. Voor deze goals ga je een daadwerkelijke plannen maken.
  • Voor élk omcirkeld doel ga je nu stappen opschrijven die uiteindelijk gaan bijdragen aan het uiteindelijke doel. Kleine stappen zijn ook stappen! Iedereen die een marathon loopt, is ooit begonnen met 1 kilometer. Maak je doelen / stappen dus haalbaar en beschijf ze goed.
  • Naast elke stap ga je een datum zetten waarop je deze stap bereikt wil hebben.
  • Schrijf de stappen ook in je planner bij de corresponderende data.
  • WORK FOR IT. Niets komt vanzelf. Wil je een marathon lopen? Kom van die bank af en trek je hardloopschoenen aan. Wil je een nieuwe taal leren? Boek een cursus of download een app en werk aan je skills. Wil je leren jongleren? Zoek YouTube filmpjes op en plan minimaal 3 keer per week een oefensessie in.

Dream it, plan it, do it.

En dan natuurlijk het creatieve aspect. De passion planner is voorzien van lege pagina’s die je volledig naar eigen wensen kunt invullen. Ik maakte bijvoorbeeld een leuke film tracker waarin ik de films ga bijhouden die ik in 2018 ga kijken. Tevens komt er nog een Netflix tracker en wil ik mijn sportprestaties en –doelen bij gaan houden.

Ik kan gemakkelijk een paar uur tekenen en kleuren om mijn planner meer “mij” te maken. Heerlijk! Helpt ook meteen mee aan één van mijn doelen in 2018: minder met mijn telefoon bezig zijn.

passion planner

Wat ik vind van mijn Passion Planner? I friggin’ love it. Ik hou van structuur en ik ben een echte lijstjes-junkie. Ik hou van taken optellen en één voor één afstrepen. Ik gebruik deze “techniek” zowel op mijn werk als thuis. De Passion Planner helpt me om niet alleen tandartsafspraken, werkafspraken en huishoudelijke zaken in te plannen, maar ook taken die gaan helpen om mijn dromen te laten uitkomen. En, niet geheel onbelangrijk, sporten en andere fun taken. Door de verdeling verplichtingen / ontspanning goed in balans te houden, word ik gewoon een gelukkiger mens.

Halverwege vorig jaar heb ik een A4 planner gekocht, maar ik heb vorige maand besloten dat een A5 formaat beter bij me past. Daarom ben ik op 1 januari begonnen in mijn gloednieuwe A5 planner. Deze kan ik ook gewoon meenemen en als reguliere agenda gebruiken (naast mijn Google agenda). Extra pluspunt: doordat mijn planner constant in mijn tas zit, word ik extra vaak met mijn doelen “geconfronteerd”. Iets wat alleen maar goed is voor de productiviteit natuurlijk.

passion planner

Je kunt de Passion Planner alleen via de officiële website bestellen. Ik heb een undated A5 versie aangezien de gedateerde versies allemaal zondag als eerste dag van de week hebben. Silly Americans.

Ze zijn niet super goedkoop, maar wat mij betreft zeker hun geld waard.