Shakshuka: een easy en gezonde lunch

shakshuka

Jullie denken misschien: wat is het rustig op Fit It Up. Klopt. Ik heb een beetje last van mijn rechter kuitspier. Niet dramatisch en normaal gesproken zou ik daar ook zeker mee doorlopen. Maar aangezien ik vrijdag naar Oostenrijk vlieg om te gaan snowboarden, wil ik mijn spieren in zo’n optimaal mogelijke conditie houden zodat ik me daar niet hoef in te houden. Na de wintersport zal het hardlopen dus ook weer worden opgepikt.

Naast reizen en sporten is eten overigens mijn ultieme hobby. Aangezien het op sportvlak dus wat rustiger is op dit moment, wil ik jullie kennis laten maken met mijn favoriete lunchgerecht. Shakshuka.

Ik at het voor het eerst in Kathmandu, Nepal. Van een hostelgenootje kreeg ik de tip om Shakshuka te eten in het Israëlisch, & vegetarisch restaurantje OR2K. Goede tips zijn er om opgevolgd te worden, dus bij het eerstvolgende bezoekje aan OR2K bestond de bestelling uit Shakshuka. In een woord: heerlijk.

Shakshuka OR2K Kathmandu

Hoewel je natuurlijk wel de vibe van Nepal mist, kun je Shakshuka ook prima thuis maken. Bij HelloFresh kregen we het dit jaar twee keer als avondeten, maar ik vind het meer een brunch / lunch gerecht. Anyway: hier het easy én gezonde recept voor Shakshuka!

Wat heb je nodig

 • 4 tomaten
 • 1 gele paprika
 • ½ rode peper
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 100 gram geitenkaas
 • 2 theelepels tuinkruidenbouillon-poeder (of een half groentebouillon blokje)
 • 4 eieren
 • 4 kaiserbroodjes, vers afgebakken in de oven

shakshuka

Hoe maak je Shakshuka?

 1. Verwarm de oven voor en bak de kaiserbroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de knoflook fijn. Snipper de ui en rode peper. Snijd de paprika klein en de tomaat in blokjes.
 2. Fruit de knoflook, ui en rode peper zo’n 2 minuutjes op laag vuur in de hapjespan.
 3. Voeg de paprika en tomaat toe aan je pan. Voeg daarna 60mL water én het bouillonpoeder toe. Breng al roerende aan de kook en laat het vervolgens zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.
 4. Maak een beetje ruimte in het midden van je shakshuka en breek de vier eieren hierin. Breng op smaak met peper en zout, doe de deksel terug op de pan en laat weer 5 minuten zachtjes doorkoken zodat het ei kan stollen.
 5. Haal nu het deksel van de pan en verdeel stukjes geitenkaas over het mengsel. Laat nu nog 4 á 5 minuten zonder deksel zachtjes doorkoken zodat het overtollige vocht een beetje kan verdampen en de geitenkaas zacht wordt.
 6. Verdeel de shakshuka over de borden en serveer met twee kaiserbroodjes per persoon. Lekker dippen en smakelijk eten!

Voeg een reactie toe