Team “minder vlees”

Team ietsje minder vlees

Ik hou van eten. Lekker eten. Ik crave eigenlijk nooit chocola of andere zoete dingen, maar je kunt me dus wel wakker maken voor bijvoorbeeld sushi, een goede risotto of heerlijke eggs Benedict met een luchtige, licht zure hollandaisesaus. En ook voor een malse biefstuk of lekkere carpaccio.

Ja, want vlees is lekker. Vaak is het toch een beetje de ster van het gerecht. Toch zijn de wederhelft en ik sinds kort iets minder van het vlees eten. Dat begon allemaal door het onderstaande filmpje van Arjen Lubach.

Ik wist bijvoorbeeld écht niet dat de vleesindustrie zo’n grote impact op onze aardkloot heeft.  Ik heb er nooit bij stilgestaan dat er zo ontzettend veel broeikasgassen de lucht in worden geslingerd door ruftende koeien. En dat een biefstukje 3000 liter water “kost” om te maken. Als je dit allemaal optelt bij het feit dat beestjes een compleet kutleven hebben alvorens ze gemarineerd en gebakken op je bord belanden, is dat voor mij wel een reden om te minderen.

Vriendlief en ik maakten daarom de afspraak om twee keer per week bewust geen vlees of vis bij het avondeten te eten.

Fast forward naar vorige week.

Er was geen bal op tv, dus we besloten om Netflix weer eens aan te zwengelen. We kozen enkele documentaires over eten en gezondheid. Zo keken we Cowspiracy, waarvan het bovenstaande item van Arjen Lubach eigenlijk een beknopte samenvatting is. Ook keken we What the Health.

Ik ga jullie het hele plot besparen (kijk ze zelf maar, ze staan op Netflix), maar het komt er op neer dat wij mensen blijkbaar niet zijn “gebouwd” om vlees te eten. Daarnaast zouden veel kwalen en ziektes “genezen” kunnen worden door geen dierlijke producten te eten.

Nu ben ik daar wel sceptisch over. Iemand die niet kan lopen zonder hulpmiddelen en dan na twee weken vegan eten ineens lekker buiten aan het wandelen is… dit komt op mij een beetje geacteerd over. Daarnaast ga ik niet voor de eerste en beste docu alle dierlijke producten uit mijn leven schrappen. Daarvoor hou ik toch iets te veel van eieren en kaas.

Maar benieuwd ben ik wel: wat zou het voor impact hebben als ik daadwerkelijk een paar weken vegan zou eten. Iedere vegan roept namelijk altijd maar hoe ontzettend goed ze zich zijn gaan voelen nadat ze geen dierlijke producten meer eten. Daar bovenop kwam afgelopen zondag het onderstaande item van, jawel, Arjen Lubach voorbij.

Als boeren kleine biggetjes ongestraft mogen doodslaan, dan hoop ik dat diezelfde boer zo hard failliet gaat dat hij nog geen wcpapier meer kan betalen om z’n dierenbeul-kont mee af te vegen.

Of ik nu vegan ben geworden? Nee, dat (nog) niet. Ik kan (nog) geen afstand doen van kaas en eieren. En ook niet volledig vegetarisch, want een stukje vlees op z’n tijd vind ik nog steeds erg lekker. Maar ik ben er wel veel bewuster mee bezig én ik ben flink aan het minderen met vlees. Tja, je moet toch ergens beginnen…

Voeg een reactie toe