Garmin Fenix 3: mijn favo functies

Garmin_headpic

Ik ben inmiddels zo’n twee weken in het bezit van mijn geliefde Garmin Fenix 3, ik ben nog steeds IN LOVE. Man wat is dit ding fijn. Hij heeft mijn pols dan ook niet verlaten sinds ie twee weken geleden arriveerde. Mijn arme Calvin Klein horloge kijkt me elke ochtend vanaf het nachtkastje aan, nog nét niet smekend: “please, draag mij vandaag“. Maar nee, helaasch. Hoewel m’n Calvin Klein absoluut mooier is, kan niks me momenteel scheiden van mijn Fenix 3. Tijd om wat favo functies op een rijtje te zette.

Wat is het nu precies?

Ik heb dus een Garmin Fenix 3 sporthorloge met smartwatch functies. Velen zullen de Apple Watch kennen, maar die is dus net andersom. Dat is een smartwatch met sporthorloge functies. Oftewel: bij mij zijn de smartwatch functies een leuk extraatje, maar daar is het apparaatje niet op ingesteld. Ik kan er bijvoorbeeld comments en likes op Instagram op zien, en tevens whatsapp berichtjes op lezen. Maar ik zie dus geen foto’s of emoticons, en reageren is ook niet mogelijk. Die functies heeft een smartwatch (gedeeltelijk) wel, maar ik heb ze helemaal niet nodig. Prima zo dus.

Garmin_insta

Waarom heb ik de Fenix 3 heb aangeschaft?

In de eerste (en enige) plaats als sporthorloge. Nooit meer hardlopen met een iPhone in zo’n bovenarm pocket ding, of wielrennen met Strava op de iPhone die natuurlijk halverwege zijn gps verbinding verliest. Nope. Mijn horloge doet nu alles. En méér, aangezien ik ook een slimme hartslagband heb. Die borstband meet (uiteraard) de hartslag, maar ook de verticale oscillatie,  hoelang je voeten de grond raken tijdens het hardlopen en hoe vaak per minuut je voeten de grond raken (cadans). Verder berekent de Garmin een ideale hersteltijd op basis van je hartslag en andere cijfertjes, zodat je weet wanneer je weer mag gaan sporten.

Maar hij heeft nog meer leuke functies

Zo is het ook een stappenteller. Op basis van voorafgaande dagen stelt het apparaatje zelfstandig een doel dat je moet halen. Op een hardloopdag kom ik daar gemakkelijk aan, maar op een niet-hardloop-dag is het wat lastiger. Het motiveert overigens wel om te bewegen: ’s avonds maken we na het eten vaak nog een wandeling zodat we aan ons stappenaantal van die dag komen.

Garmin_stappenteller

Verder kan het ding slaap tracken. Nu was ik in eerste instantie niet van plan om met het horloge te gaan slapen. Net als mijn overige sieraden doe ik mijn horloge normaal gesproken af, aangezien dat veel comfortabeler slaapt. Maar de nieuwsgierigheid heeft het de afgelopen twee weken nog elke keer gewonnen: elke nacht blijft mijn Garmin trouw aan m’n pols zitten. Het resultaat: een leuk grafiekje van mijn slaap patroon.

Kan ik er iets mee? Neuh, niet echt. Maar elke ochtend check ik wel hoe ik geslapen heb. Blijkbaar kun je er ook iets uithalen: zo schijnt om 3 uur ’s nachts bijvoorbeeld het uurtje van de lever te beginnen, dus als je heel onrustig slaapt of wakker wordt rond 3 uur ’s nachts, dan zou het probleem in de lever kunnen liggen. Zo’n info kun je hier dus uit halen. Grappig toch?

Een groot (gigantisch, fenomenaal, supercalifragilisticexpialidocious) voordeel aan de Garmin is overigens het syncen via bluetooth. Zodra ik mijn Garmin Connect app op de iPhone opstart, synced mijn Garmin meteen en krijg ik alle informatie van mijn run/fietsrit/slaap/stappen in één handige app te zien. Die app heb ik overigens weer gekoppeld aan Nike+ (running) en Strava (wielrennen, maar hij laadt mijn runs ook in). Ook dat synchroniseren gebeurt meteen, draadloos en probleemloos. He-le-maal briljant.

Ik houd nu eenmaal van cijfertjes, want cijfertjes liegen niet. Gaat hetzelfde hardlooprondje sneller dan de vorige keer? Progress! Is de hartslag dit keer lager dan de vorige keer? Progress! Voor een liefhebber van cijfertjes is dit dan ook hét ideale sporthorloge. Nu ben ik nog niet begonnen met zwemmen, maar ook dat kan helemaal bijgehouden worden. Tevens kun je andere sport activiteiten opnemen, zoals bijvoorbeeld snowboarden (heuj!), binnen hardlopen op een loopband, hiken en méér. Eigenlijk kun je alles tracken, want je kunt zelf sport-profielen aanmaken. Whatever floats your goat.

Bottom line: Ik ben nog steeds helemaal happy met mijn Garmin Fenix 3!

Voeg een reactie toe