De Halve van Ell (7,8K)

Ik had dit hardloop event al een tijdje op het oog, maar ik heb het redelijk voor mezelf gehouden. Reden? Meestal als ik me opgeef voor een event en er vervolgens ook over schrijf, moet ik daarna weer afhaken in verband met blessures (zie hier en hier). Daarom heb ik het een beetje stil gehouden, maar inmiddels kan vertellen dat ik afgelopen zondag zonder noemenswaardige issues een mooie 7.7k / 7.8 k heb gelopen (de organisatie zelf weet de afstand volgens mij ook niet helemaal zeker) tijdens De Halve Van Ell.

Mijn Garmin heeft afgelopen zondag zelfs nog ietsje meer geklokt, 8k, maar laat ik het houden op 7.8k.

Laat ik beginnen met het feit dat mijn voorbereiding niet perfect was. De dinsdag ervoor liep ik namelijk 6,5k met pijn en moeite. Ik zag de bui dus al hangen. Daarnaast zat ik de hele zaterdag op mijn knieën stucloper te plakken in het nieuwe huis (leuk, maar my gawd wat een spierpijn daarna) en had ik zaterdagavond ook nog een feestje.

Like I said: niet ideaal.

Race day

Op zondagochtend gaat om 8 uur de wekker. Ik haast me meteen naar beneden en check het weer. 4 graden, weinig wind en geen regen. Perfect loopweertje! Mooi, nu tijd voor ontbijt. Ik vind het nog steeds lastig wat ik moet eten op race day. Pannenkoeken zijn niet ideaal, maar als ik ze op tijd eet, is het wel een prima optie. In ieder geval totdat ik iets beters heb gevonden.

Anyway… pannekoeken dus. Drie stuks. I know, dat is veel, maar ik kan er niets aan doen: ik heb gewoon honger ’s ochtends. Plus: op het moment dat ik mijn laatste pannekoek naar binnen schuif, duurt nog 2 uur voordat ik daadwerkelijk start. Dat moet genoeg zijn.

Om kwart voor 10 stap ik dan eindelijk in de auto richting Ell. Het is maar tien minuten rijden, dus dat is een meevaller. Hop hop richting het secretariaat en mijn startnummer ophalen. Ik loop met nummer 127. Prima. We besluiten om de spullen nog even terug naar de auto te brengen, en het stuk naar de start dan een beetje in te lopen.

De Start

halve van ell by Marian Van Beek

Ja ik sta ook op de foto. Kudo’s als je me vindt :P (foto door Marian van Beek)

Wat een chaos. We moeten eerst met z’n allen richting de brug lopen, en vanuit daar na het startschot weer terug het dorp in lopen. Omdat we ietwat laat zijn, staan we dus helemaal vooraan. Maar dat wil ik helemaal niet. Zo snel ben ik niet! We (ik loop samen met S) besluiten om iets meer naar het midden van de groep te lopen, en terwijl we daar mee bezig zijn, klinkt het startschot al. Go!

Ik draag mijn handschoenen (het is immer 4 graden), maar uiteindelijk valt de kou ontzettend mee (of is het de adrenaline?). Ik gooi mijn handschoenen naast het parcours op een elektriciteitskastje. Die pik ik na de race wel weer op, als ze er dan nog liggen.

Uiteraard begin ik veel te snel. Het lopen in een groep en de mensen langs de kant: je krijgt gewoon een soort boost. Maar al snel zie ik dat mijn tempo te hoog ligt, en ik besluit meteen gas terug te nemen. Ik ga immers niet voor een PR. Ooit liep ik 10 kilometer met een pace van 5:00min/km, en ik heb niet de illusie dat ik dat tempo vandaag kan evenaren of verbreken. Ik ga dus niet voor snelheid, maar voor een fijne run die goed aanvoelt.

halve van ell by Jack van Montfort

Foto door Jack van Montfort

Al vrij snel splitst de 7,8k groep van de 12,5k en de 21,1k en loop ik plotseling alleen. Dat is eigenlijk ook de gehele run zo gebleven. Precies op het 5km punt haal ik nog iemand in (hooray), maar verder is het gewoon solid doorrennen. En het voelt goed! We lopen vooral over landweggetjes, dus er staat ook niemand langs de kant. Het voelt dus eigenlijk als een reguliere trainings run, en dat is prima.

Het weer is grijs, maar eigenlijk is het perfect loopweer. Ik heb ook precies de goede outfit aan: ik heb niet te koud en niet te warm. Perfect.

halve van ell by René Broens

Foto door René Broens

Uiteindelijk, als ik bijna bij de finish ben, wordt ik tóch nog ingehaald. Niet door een groepsgenoot, maar door de nummers 1 en 2 van de 12,5k. Jezus wat een snelheid hebben die gasten erop zitten. Ik kijk vol bewondering, maar verder interesseert het me niets: that’s a whole other level waar ik me ook echt niet aan ga meten.

Ik pers er nog een mini eindsprintje uit en na iets minder dan 45 minuten bereik ik de finish.

halve van ell uitslag

Volgens mijn timing chip heb ik gemiddeld 5:47 min / km gelopen. Volgens mijn Garmin is mijn moving time 5:42 min/km en mijn algehele tijd 5:48 min / km. Die laatste klopt sowieso niet, want ik vergat weer eens mijn activiteit te beëindigen nadat ik over de finish kwam. Argh.

halve van ell

Maar wat veel belangrijker is dan tijden: Ik heb relatief zonder noemenswaardige pijn issues gelopen. Natuurlijk heb ik altijd wel iets van last, maar ik had het véél erger verwacht. Ook de dagen erna heb ik eigenlijk weinig tot geen last.

Zou het dan toch kunnen?

In mijn enthousiasme heb ik het volgende hardloop event alweer op de planning gezet, maar daar hou ik wijselijk mijn mond over ;) Misschien is dat de key tot races uitlopen… er gewoon niets erover zeggen… :P

PS: Mijn handschoentjes lagen nog inderdaad precies waar ik ze tijdens de race had achtergelaten. Driewerf hoezee!