Een killer 10k op de Océloop!

Oceloop_head

Driewerf hoezee! Ik heb mijn Océloop met succes uitgelopen! Aangezien ik a) nog nooit een “officiële wedstrijd” heb gelopen en b) slechts enkele keren een 10k heb volgemaakt, mag deze run absoluut worden gezien als een groot succes. Reden: ik rende ‘em in 0:50:00 sharp. Oftewel: een pace van precies 5 minuten per kilometer. Dat zijn gemiddeld 22 seconden per kilometer sneller dan mijn voormalig snelste 10k. Hatseflats!

Nu wist ik natuurlijk van te voren dat rennen in een race anders zou zijn dan een solo training. Je hebt niet alleen de groepsdruk, maar je wil natuurlijk ook een goede tijd neerzetten. Mijn doel was om sneller te zijn dan mijn snelste 10k tot nu toe. Dat was 53 minuten nog wat. Ik besloot dat ik een winnaar zou zijn als mijn tijd onder de 53 minuten zou liggen. Het weer was goed, dus daar zou het niet aan liggen.

Oceloop1
Mijn startnummer: lucky number 607  |  Alles ligt klaar!

04-10: Race day

Om 08:00u staat de wekker, terwijl ik pas om half 11 hoef te lopen. Nu is het natuurlijk nog 40 minuten rijden naar Venlo, maar er is nóg een reden om vroeg op te staan. Het laatste wat ik wil is een ontbijt dat als een blok beton in mijn maag zit, of erger nog, in mijn darmen. Dat wil ik absoluut voorkomen, dus ik zorg ervoor dat ik om half 9 mijn twee grote pannenkoeken (één met jam en één met appelstroop) naar binnen heb gewerkt. Daarna nog even mijn laatste spulletjes bij elkaar pakken en hup de auto in!

Oceloop2
Pannenkoeken in wording, lekker homemade  |  Appelstroop op de pannenkoek: rijk aan ijzer. Moet goed komen vandaag!

09:45 u

Het is natuurlijk rustig op de weg (duh, zondag), dus we zijn veel te vroeg. Ik vind het wel fijn, want ik word nogal gestresst van nét op tijd komen bij zoiets. Om 10:00u gaan de kids van start om 750 meter te lopen. Om 10:15 begint de 1500m en om 10:30u gaan de 5k en 10k gelijktijdig van start. Het parcours bestaat uit rondjes van 2,5km. Ik mag dus vier keer rond.

Oceloop3
Beetje grauw, maar komt wel goed  |  Geen kip op de weg, dus lekker vroeg in Venlo!
Oceloop5
Selfie met bf   |  Mijn tijd-meet-chip zit netjes bevestigd aan mijn rechterschoen.

10:20 u

Ik doe nóóit een warming up voordat ik ga lopen. Meestal begin ik namelijk met wandelen, ongeveer een minuutje, en dan ga ik rustig aan hardlopen. Vandaag wil ik natuurlijk niet wandelend starten, dus ik maak toch een paar opwarmrondjes op het parkeerterrein. Een beetje huppelen en wat zijwaartse sprongen en dan is het tijd om richting het startvak te gaan.

10:30 u

De R&D directeur van Océ Technologies geeft het startschot en weg zijn we. En téééring: wat loopt iedereen hard! Ik word van alle kanten ingehaald en ik loop zelfs al boven mijn normale pace. Ik laat me niet (helemaal) gek maken, en probeer toch een beetje mijn eigen tempo te vinden. Na 1,6km trilt mijn sporthorloge en ik zie dat ik mijn eerste mijl in 7m50s heb afgelegd. Wow. Dat moét wel een record zijn (dat was het overigens ook). Het tempo zakt daarna iets af, maar nog steeds gaat het echt heel erg lekker.

oceloop_5

Meneer in het neon-gele t-shirt

Voor mij rent een meneer in een neon-geel t-shirt. Hij weet het niet, maar ik heb ‘em gebombardeerd tot mijn pacer. Hij loopt namelijk een fijn en redelijk constant tempo. Twee rondjes loop ik achter meneer met het neon-gele t-shirt, maar in het derde rondje kan ik het niet laten: ik haal hem in. Nadeel: nu zit er eigenlijk niemand meer voor mij waaraan ik me kan optrekken. Nu bén ik de pacer, want ik hoor voortdurend voetstappen achter mij.

Oceloop-11

De laatste ronde

Het laatste rondje gaat in. Vanaf het parkeerterrein naar de openbare weg gaat een irritant heuveltje omhoog. Mijn hartslag schiet (voor m’n gevoel) steeds als een malle omhoog wanneer ik dat bergje op ren. Nadat ik daarvan ben hersteld, kan ik rustig beginnen met mijn eindsprint. Ik gooi het tempo gedurende de laatste anderhalve kilometer al een beetje omhoog, en helemaal op het laatst zet ik een soort sprint in. Ik wil per se binnen de 50 minuten binnen komen!

Dat lukt helaas niet. 50 minuten en 6 seconde, leest het op de klok. Waar ik op dat moment echter nog geen rekening mee hou, is het feit dat de klok natuurlijk begint te lopen op het moment dat het startschot klinkt. Ik sta een meter of 10 van de start, dus die seconden worden er nog afgetrokken. Guess what: dat zijn er precies 6!

Officiële netto eindtijd: 50 minuten rond én 6de (van de 17) in mijn age group. Hoppa!

uitslag

En nu?

Ja, ik moet zeggen dat ik nu ook wel sneller wil kunnen lopen dan dit. Aangezien ik met relatief weinig training (en helemaal niet op snelheid getraind) 50 minuten kan halen, ben ik wel benieuwd wat ik zou halen als ik wél specifiek op snelheid zou gaan trainen. Dat is dus ook het plan :).

Een runner is officieel geboren, mensen!

Voeg een reactie toe