Hardloopschoenen kopen en vervangen

Asics

Als je normale schoenen gaat kopen, dan kijk je eerst hoe ze eruit zien. Vervolgens pas je ze en moeten ze op zijn minst acceptabel zitten. Tenslotte zal de schoen nog een beetje binnen het budget moeten passen en dan wordt pas besloten of de nieuwe patta’s een vast plekje in de schoenenkast krijgen.

Bij hardloopschoenen is het een ander verhaal: ze moeten goed zitten. Punt. Het uiterlijk en de prijs zijn niet belangrijk. Zolang de schoenen van degelijk materiaal zijn gemaakt en passen bij je voet, postuur en houding, dan zit je goed. Daarom geef ik je vandaag wat aanvullende tips op het gebied van hardloopschoenen kopen.

Hardloopschoenen kopen? Ga naar een professional

Vooral als het je eerste paar hardloopschoenen is of als je kampt met blessures.

Ik vergaap me regelmatig aan alle mooie Nikes en Adidasjes in online window-shopping sessies, maar met hardlopen vertrouw ik liever op mijn oude vertrouwde Brooks. Deze felblauwe hardloopschoenen zijn aangemeten bij Het Loopcentrum in Horst (Limburg). Na een voet- en loopanalyse worden verschillende soorten en merken hardloopschoenen uit de spreekwoordelijke kast getrokken die je mag passen. Vervolgens filmen ze je loop met een speciaal systeem en op basis van die footage bepaalt de expert of de schoen geschikt is voor je voet. Bij mij werden uiteindelijk de Brooks Ghost 7 tot winnaar gekroond en mochten ze een hoofdrol gaan vervullen in de aftrap van mijn hardloop / triathlon carrière.

Asics2

Wanneer stuur jij je hardloopschoenen met pensioen?

Normaal gesproken vervang je je schoenen wanneer ze a) kapot zijn gegaan of b) lelijk/out of fashion zijn geworden. Bij hardloopschoenen gaat dat niet op. Asics Pro teamlid en podotherapeut Clifton Bradeley heeft daar een goede verklaring voor:

“Je hardloopschoenen slijten. Hoe snel dit gebeurt, ligt aan drie hoofdvariabelen: je lichaamsgewicht, het type van je voet en het aantal kilometers dat je loopt. Vervolgens dien je nog rekening te houden met hoe vaak je per week loopt én op welke ondergrond je loopt”.

Ben je een iets zwaardere overpronator (= op de binnenkant van je voet lopen) en loop je dagelijks lange afstanden op de weg, dan slijten je schoenen dus een stukje sneller dan die van een trail runner met een licht gewicht die 2 á 3 keer per week in het bos loopt.

Oftewel: je zult met tal van factoren rekening moeten houden om goed te bepalen wanneer je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Gelukkig geeft Clifton Bradeley wel een richtlijn: in principe zou je na ongeveer 800 á 1000 km je schoenen moeten vervangen, tenzij je al eerder op één of meerdere van de volgende vragen JA antwoordt:

  • Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
  • Voelt de middenzool te zacht en/of kun je deze makkelijk indrukken?
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
  • Is de slijtage asymmetrische in vergelijking met de andere schoenzool?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Houd een trainingslogboek bij

Ik hoor het je al afvragen: “hoe ga ik in godsnaam weten wanneer ik 800 á 1000 km heb gelopen?” Als (fervent) hardloper gebruik je waarschijnlijk wel een app om je activiteiten bij te houden. Ik gebruik Strava en Nike+, en beide apps bieden de mogelijkheid om je schoenen te taggen in een run. Dit betekent dat de app voor je bijhoudt wanneer je de nodige kilometers hebt afgelegd en je jezelf mag belonen met een mooi, nieuw paar hardloopschoenen.

Train je veel? Koop twee paar hardloopschoenen!

Ha, altijd mooi wanneer je op het advies van een expert een tweede paar hardloopschoenen moet aanschaffen. Clifton: “Een hardloopschoen heeft minstens 48 uur nodig om op adem te komen. Tijdens élke stap belast je je schoen namelijk met 2 á 3 keer je lichaamsgewicht. Als je vaker hardloopt, dan is het verstandig om een tweede paar hardloopschoenen erbij te kopen, zodat je kunt afwisselen”.

Asics3

Ben jij er inmiddels van overtuigd dat je een nieuw of een tweede paar hardloopschoenen nodig hebt? Asics heeft, as always, enkele leuke modelletjes in de collectie. Ik ben zelf erg gecharmeerd van de Fuze X die je hierboven op de foto ziet. En die tight vind ik ook mooi. En ach, de tanktop maakt de outfit dan ook mooi af ;).

Afbeeldingen via Asics.com

Add a Comment