Hardlopen in de bergen

Hardlopen in de bergen

Vorige week was ik in Frankrijk en wilde ik per se de hardloopschoenen aantrekken om in de bergen te lopen. Ik had namelijk nog nooit in de bergen gerend en daarbij staat het hoog op de bucketlist om in elk land waar ik kom een rondje te hardlopen. Maar op de een of andere manier was er altijd wel iéts dat me daar van weerhield. In Londen had ik hielspoor, in Warschau lag mijn knie aan diggelen, in Pisa was het tegen de 40 graden. Afgelopen week, in de Franse Vogezen heb ik echter drie leuke runs kunnen maken. Driewerf hoezee.

Drie ochtenden ben ik vóór het ontbijt naar buiten gegaan op mijn nieuwe Saucony running shoes. Een keer met vriendlief, twee keer in mijn eentje.

Hardlopen in de bergen

Zoals je misschien in een vorige blog al hebt gelezen, moet ik een natural running techniek gaan toepassen. Dat gaat éxtra goed wanneer je berg op rent. Je landt namelijk automatisch wat meer op de voorvoet, waardoor je meer gebruik maakt van de natuurlijke vering van de kuitspier. Dit zorgt voor een minder harde “klap” bij het neerkomen van de voet en als bonus zak ik ook nog eens minder door mijn knie. Alleen maar voordelen.

Maar poeh, dat hardlopen in de bergen is lastiger dan je denkt! Mijn hartslag schiet als een malle omhoog tot boven de 190. Dat berg op hardlopen houd ik dus niet zo lang vol. Binnen no-time wandel ik een stukje om op adem te komen. Wie berg op loopt, moet ook weer berg af en dat moet ook niet onderschat worden. De runs zijn dan ook niet langer dan zo’n 4 á 4,5 kilometer per stuk.

Hardlopen in de bergen

But I don’t care: ik geniet met volle teugen.

De natuur is schitterend, het weer is schitterend, ik voel me super. Ik zou willen dat ik er woonde. Het zou absoluut geen straf zijn om daar regelmatig de hardloopschoenen aan te trekken voor een rondje hardlopen in de bergen. En ik denk dat je ook op de Nederlandse “flat-as-a-pancake” wegen sneller wordt wanneer je regelmatig een rondje door de bergen loopt.

Denk dat ik binnenkort weer een keertje terug ga op “hoogtestage” ;)

Voeg een reactie toe