Mijn (marathon) running bucketlist

In mijn favoriete tijdschrift (Runner’s World, toevallig nét een abonnement afgesloten. Jeuj) staat deze maand een overzichtje met de 50 races die je absoluut aan je running bucketlist moet toevoegen. Nu kan ik nog niet eens een (fatsoenlijke) 10k lopen, maar dat wil niet zeggen dat ik niet stiekem droom van marathons. Die gaan namelijk beslist gelopen worden, al duurt de weg er naar toe iets (lees: veel) langer dan ik vooraf had ingecalculeerd. Anyways: terug naar die running bucket list. Die heb ik dus inmiddels samengesteld, en die ga ik met je delen.

Parijs Marathon

Hoog op de bucketlist en ook nog eens financieel en planmatig haalbaar: de Marathon van Parijs. Niet alleen vind ik Parijs een mooie stad, het is ook nog eens de Bourgondische hoofdstad van Europa (zeer belangrijk voor een food-lover zoals ikzelf). De marathon leidt je langs de mooie binnenstad en culturele hoogtepunten van Parijs, en volgens Runner’s World staan inwoners je in de laatste kilometers op te wachten met wijn en kaas. Ik hou van wijn en kaas, en van hardlopen: topcombi dus. Ben alleen benieuwd hoe mijn benen reageren op wijn tijdens hardlopen. Misschien dat ik die dus toch maar voor ná de race bewaar ;).

Helaas is de eerstvolgende marathon van Parijs op 3 april 2016 en ik gók dat mijn lichaam dan nog niet klaar is om 42 kilometer te bikkelen.

Disney marathon

Ook weer in Parijs: Run Disney! Er zijn talloze hardloop races met thema’s, uiteraard allemaal verwant aan Disney. Denk aan de Star Wars half marathon, waar iedereen als Darthvader, Chewbacca of Princess Leia het parcours betreedt. Een gezellige race in Disneyland Parijs waarbij je je ook nog eens kunt verkleden. Vind ik grappig. Er zijn zelfs hele tutorials op Pinterest te vinden waarmee je run-proof disney kostuums kunt maken. Dat is toch gaaf?

Nadeel aan de Disney races: de meeste zijn in California en Florida. Parijs is wel opkomend, maar momenteel wordt er behalve de Star Wars Half Marathon nog niets georganiseerd. Ik verwacht overigens wel dat dat nog gaat gebeuren.

Bagan Temple Marathon

In de categorie ‘iets-minder-financieel-haalbaar’ valt de Bagan Temple Marathon in Myanmar. Dit mooie en nog relatief onontdekte land (in vergelijking tot de rest van Z.O. Azië) stond in eerste instantie op mijn reis-lijstje toen ik 5 maanden in Azië vertoefde. Helaas ben ik er door tijdgebrek niet meer aan toe gekomen, en dat vind ik nog steeds jammer. Nu heb ik een goede reden om er alsnog een keer naar toe te gaan! De marathon leidt je door centraal Myanmar waar zo’n 2000 tempels het landschap verfraaien. Ooit waren dit er overigens 10.000, maar dit is alle wat er nog van over is.

Dit is geen race waarvoor je ‘even’ op en neer gaat: zoiets moet je echt combineren met een rondreisje. Vind ik overigens geen enkel probleem. Alleen even kijken of ik de wederhelft meekrijg. Of anders mijn bff, die is daar zeker voor te porren.

Australian Outback Marathon

Nóg eentje waarvoor je niet even op-en-neer reist; de Outback marathon in Australië. In deze race ren je volledig door de Australische bush bush, over de kenmerkende zachte rode aarde. Niet alleen goed voor je knieën (niet geheel onbelangrijk voor iemand met een shitload aan blessures), maar je wordt ook nog eens verwend met een schitterend uitzicht en ultieme rust. Héél wat anders dan bijvoorbeeld de New York marathon, die dwars door de grote stad gaat.

NY Marathon

Dit hoort natuurlijk ook op het lijstje, en staat ook zéér hoog op de bucketlist. De New York Marathon is wellicht een mooie optie als eerste marathon, wanneer Parijs zich te snel aandient. De race start op Staten Island en de finish bevindt zich in Central Park. Naar verluid bestaat het parcours uit een tiental bruggen en is bijna alles vals plat, maar dat valt wel te overbruggen (pun intended :P). New York staat sowieso nog op onze to-travel-list, dus dat is dan easy-peasy te combineren met een marathon lijkt me.

Nadelen: deze race is duur en volgens mij ook redelijk snel vol. Ik heb al een aantal aanbieders gevonden van NY-marathon reizen, maar ik heb me er nog niet genoeg in verdiept om er een zinnig woord over te kunnen vertellen. Aangezien deze race in November plaatsvindt, is de 2016-variant wel een mooie optie als eerste marathon.

In de Runner’s World staan nog een aantal schitterende races die eigenlijk ook wel een plaatsje op mijn running bucketlist verdienen, bijvoorbeeld de Two Ocean Race in Zuid afrika en de Inca Trail marathon met de ultieme finish in Machu Picchu. Maar ik zal eerst maar eens beginnen met afstrepen voordat ik extra items ga toevoegen :)

Add a Comment