Nieuwe hardloopschoenen én hardlooptechniek

hardloopschoenen saucony guide 9 everun

Het was nog niet echt nodig om mijn Brooks hardloopschoenen te vervangen, maar toen vriendlief voor de vakantie nieuwe hardloopschoenen aangemeten kreeg bij Run2Day in Venlo, besloot ik ook maar even gebruik te maken van de professionele mening van de verkoper.

Tja, ik ben er nu toch.

Normaal gesproken loop je op je oude schoenen op de camerabaan zodat er een loopanalyse gedaan kan worden, maar omdat ik niet van plan was om nieuwe schoenen te kopen, stonden mijn Brooks Ghost 7 schoenen gewoon thuis in de kast. Uiteindelijk werd mijn run geanalyseerd op een vergelijkbaar paar schoenen uit de winkel. De conclusie was redelijk verhelderend.

Ik ben inderdaad scheef en de kans dat ik ooit nog recht wordt, is erg klein. Dit betekent echter niet dat ik niet kan hardlopen.

Door mijn scheve beenstand zak ik tijdens het hardlopen door mijn rechterknie. Dit heeft zijn weerslag op mijn gehele houding inclusief mijn rechterheup en linkerknie. Als ik meer op mijn voorvoet landt, is dit doorzakken een stuk minder. Oftewel: ik moet mezelf een nieuwe running techniek gaan aanleren: Natural Running. Ik schreef hier al een keer een blog over, zie hier >>

Ook concludeerde de verkoper (hij is zelf overigens een top baanatleet geweest, dus hij weet waar hij over praat) dat langzame duurlopen niet aan mij zijn besteed. Hoe langzamer ik ren, hoe méér ik doorzak. Ik moet mezelf dus sneller maken met intervallen totdat ik een bepaalde basissnelheid kan volhouden.

Bij dit verhaal hoort uiteraard een nieuw paar schoenen. Nu ben ik dus de trotse eigenaar van een paar gloednieuwe Saucony Guide 9.

Hardloopschoenen Saucony Guide 9

Nieuwe hardloopschoenen, nieuwe hardlooptechniek: daar kan ik wel wat mee.

De eerste keer dat ik een “natural running” rondje loop, gaat het eigenlijk best goed. De snelheid ligt automatisch wat hoger, en daardoor houd ik het niet 3 kilometer aan één stuk vol. Met kleine stukjes wandelen tussendoor wel. De dag erna is echter het grote probleem.

Nog NOOIT had ik zo’n spierpijn gehad in mijn kuiten.

Ik kan niet eens fatsoenlijk rechtop lopen, tot hilariteit van vriendlief. Hij lacht me uit (nóg wel, totdat ik straks sneller ben dan hem, dan lacht ie niet meer). Overigens is spierpijn aan de kuiten een bekend probleem wanneer er wordt begonnen met natural running. De kuitspier staat normaal gesproken namelijk volledig buiten spel, en bij natural running wordt deze weer volop gebruikt. Maar goed, dat zal op den duur wel beter gaan.

Denk ik.

Hoop ik.

Add a Comment