KT Tape de beste sporttape? Review!

KT Tape Pro Extreme Jumbo

Ah, blessures. Bij mij zijn ze helaas constant aan de orde. Natuurlijk ga ik naar Mr Fysio om ze op de lange termijn te verhelpen. Maar op korte termijn zijn ook oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld: sporttape. Ik ben al vaker ingetaped (door fysio nr 1), en ik vond het voornamelijk met hardlopen prettig om een beetje extra steun rondom de knie te hebben. KT Tape was zo aardig om mij een rol van hun beste tape op te sturen om te proberen (waarvoor dank!). Uiteraard heb ik deze tape grondig getest en ik vertel je graag mijn bevindingen.

KT Tape

Het merk KT Tape kende ik nog niet (maar om eerlijk te zijn ken ik geen enkel tape merk). Ik heb me even goed ingelezen op de website en ben erachter gekomen dat KT Tape dé tape is die wordt gebruikt bij Ironman wedstrijden. Daarnaast werken ze samen met diverse Olympische en Paralympische sporters zoals beachvolleyballster Kerri Walsh en paralympisch fietster Oksana Masters.

Ik kreeg een jumbo rol KT Tape PRO Extreme opgestuurd. Dit zijn 150 voorgeknipte stukken tape op één rol. Het “extreme” staat voor de extreme plakkracht waardoor de tape maar liefst een hele week op zijn plek blijft zitten. De handigheid is dat je alleen maar een stuk tape hoeft af te scheuren en het meteen kunt gebruiken. Soms dien je een stuk tape in tweeën te knippen, maar verder komt er geen pas- en meetwerk aan te pas. Ideaal.

KT Tape Pro Extreme Jumbo

De doos is ook meteen de dispenser en je kunt zo eenvoudig de stukken tape afscheuren die je nodig hebt.

Het aanbrengen van de KT Tape

Ik heb nog nooit tape bij mezelf aangebracht, dus dit was even wat uitzoekwerk. Gelukkig biedt de website van KT tape een aantal handige video’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt tapen. Overigens heb je bij het aanbrengen van sommige tapes wel een paar extra handen nodig, maar de video’s zijn ontzettend duidelijk en gemakkelijk te volgen. Ze vertellen precies waar je de tape moet aanzetten en hoever deze gerekt moet worden (bijv. 25% of 50%). Mij is het in ieder geval vrij netjes gelukt met behulp van een video (al zeg ik het zelf). Aanschouw hier mijn zelf aangebrachte tape:

KT Tape Pro Extreme knie

Ziet er prima uit, toch?

Iets dat me meteen opvalt: de extreme plakkracht. KT Tape adverteert er ook mee, maar het is toch altijd afwachten of het daadwerkelijk zo is. I can tell you: het is echt zo. Die tape trek je niet zo maar van je been (mits je je huid er zo’n beetje af wil trekken).

Hoe gaat het met sporten?

Helaas heb ik wegens omstandigheden niet zoveel kunnen sporten als ik zou willen. Nadat ik mijn knie heb ingetaped, wil ik eigenlijk even baantjes gaan zwemmen. Helaas is de weg naar mijn “vaste” zwembad volledig opengebroken. Gefrustreerd keer ik terug. De volgende dag probeer ik het nog een keer, maar ik kan met geen mogelijkheid in België komen door die afgesloten hoofdweg. Ik sta al in Nederland in de file en besluit om terug naar huis te gaan. This aint gonna work. Ik heb dus niet gezwommen met mijn getapete knie.

In plaats van zwemmen, wandel ik daarom naar mijn ouders die een dorp verderop wonen. Grappig detail: Mijn KT Tape is zwart van kleur en toen mijn moeder mijn been zag, dacht ze heel even dat ik een gigantische tattoeage had laten zetten. Daar kreeg iemand de schrik van haar leven haha.

Hardlopen doe ik ook. Ik probeer op vrijdagmiddag te gaan, maar de rest van mijn lichaam wil niet meewerken. Na één kilometer ellende sta ik weer thuis voor de deur. In de avond probeer ik het nog een keer: success! Ik loop een leuk rondje van 4,5km. De tape blijft netjes op zijn plaats, zelfs met zweet en warmte.

KT Tape Pro Extreme hardlopen running

In het weekend probeer ik mijn fysio oefeningen weer langzaam op te pakken. Ik doe een halve set oefeningen en doe daarbij nog wat stretchen. Ik merk dat de quadriceps stretch toch wat veel spanning op de tape zet, maar hij houdt het wel netjes vol. Overigens heeft een klein hoekje van de tape wel al losgelaten, dus dat heb ik afgeknipt (hier kom ik later op terug).

Yoga? Jazeker. Ik probeer mijn nieuwe yogamat uit met wat oefeningen voor beginners. Ook hierbij wordt met sommige houdingen ietwat extra spanning op de tape gezet, maar hij houdt zich verbazingwekkend goed. I’m impressed.

Op maandag besluit ik om op mijn racefiets te stappen en een rondje met de dames te fietsen (klik voor Strava). Het gaat me redelijk goed af. Ook hier blijft de tape netjes op zijn plek, al moet ik toegeven dat de hoekjes nu toch heel erg los beginnen te laten. Dit komt naar mijn mening overigens niet door het sporten, maar door het (onrustig) slapen.

Slapen met KT Tape

De tip van KT Tape is om een lange pyjamabroek te dragen, maar met de zomerse warmte is dat natuurlijk niet te doen. Ik merk dan ook dat twee tot drie nachten de eerste hoekjes beginnen los te laten. Dit wordt langzaam erger totdat ik hier en daar een hoekje moet afknippen om “erger” te voorkomen. Dit is trouwens geen specifiek nadeel van KT Tape. De tape die mijn fysio altijd aanlegde, was van prima kwaliteit maar ook die kan niet tegen mijn onrustige gedraai ’s nachts.

Douchen met tape

De tape is niet 100% waterafstotend en neemt dan ook een klein beetje water op. Na het douchen dep ik de tape voorzichtig met een handdoek en laat em verder aan de lucht drogen. Mijn dagelijkse showers hebben overigens niet gezorgd voor het loslaten van de tape, dus dat is erg positief.

Hoelang blijft KT Tape zitten?

Volgens KT Tape blijft hun tape 6 á 7 dagen zitten. Ik heb de tape na 5 dagen moeten verwijderen omdat de uiteindes rond de knie stuk voor stuk loslieten. Ook hier weer even die disclaimer: dit is voor 90% te wijten aan het feit dat ik niet met een pyjamabroek heb geslapen omdat het daar écht te warm voor was. Ik verwacht dat ik de week anders zeker vol had kunnen maken.

Verwijderen van de sporttape

Na 5 dagen, ’s avonds na mijn fietsrit, verwijder ik de tape onder de douche. Voorzichtig trek ik de tape los en ik merk dat deze op een aantal plekken nog netjes en goed op zijn plek zit. Vooral boven bij de quadriceps zat de tape nog helemaal prima. Onder warm water is de tape redelijk goed te verwijderen. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd gebruik maken van iets olieachtigs zodat de lijm beter loslaat. Er blijft weinig lijmresidu achter en hetgene wát er zit, kun je meteen even wegboenen met wat douchegel.

KT Tape PRO extreme jumbo

Mijn uiteindelijke mening over KT Tape

Yes, I like it! De voorgeknipte stukken zijn ontzettend handig, de tape is gemakkelijk in gebruik én eenvoudig aan te brengen, en de plakkracht is inderdaad echt heel erg goed. Ik ben echt te spreken over de kwaliteit van de tape en je doet er lekker lang mee.

Uitgaande van gemiddeld 2 tot 2,5 stuk tape per tape-sessie, dat je 100% van de tijd getaped wil zijn en dat elke tape 1 week blijft zitten, dan doe je 60 tot 75 weken met deze tape. Uiteindelijk ben je nooit 100% van de tijd getaped, dus ik denk dat een actieve sporter minimaal anderhalf jaar onder de pannen is met een Jumbo rol. Deze rol kost wel €99,99.

Is het zijn geld waard? Voor een actieve en/of professionele sporter die zichzelf wil (laten) tapen en gewoon goed spul wil: absoluut! Mocht je nog twijfelen: KT Tape heeft ook minder prijzige tapes (original) op rollen van 5 meter. Deze blijft drie dagen zitten en kost slechts €14,99 per rol. Bekijk het hele assortiment in de KT tape webshop.

 

Disclaimer: Ik heb dit product gekregen van KT Tape, maar dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

 

Voeg een reactie toe