Review: Opleiding Sport & Voeding van NHA

Heb jij er ooit over gedacht om verder te leren? Ik in eerste instantie niet, totdat NHA opleidingen op mijn pad kwam. Ineens was daar de mogelijkheid om een cursus te volgen, geheel naar keuze. Die mogelijkheid heb ik dan ook met twee handen aangegrepen. NHA heeft een ruim assortiment opleidingen en cursussen, met onder andere beroepsopleidingen, vele tientallen taalcursussen, leuke hobbycursussen en zelfs eigen-bedrijf-opleidingen. Voor ieder wat wils dus. Ik heb gekozen voor de opleiding Sport & Voeding.

Ik ben nu aanbeland bij les 17 van de 23, dus ik kan inmiddels wel een goede review schrijven over de cursus.

Hoe studeer je?

Dat vroeg ik mij in eerste instantie ook af. Het is namelijk ‘afstandsonderwijs’, zoals men dat chique zegt, maar je kunt wel begeleiding krijgen van een vakdocent. Je studeert dus niet klassikaal (in huidige tijden van het Coronavirus best wel handig!), maar juist thuis, of in het park, of op de bank, of in bed… whatever floats your goat.

Er is een online leerplatform, genaamd Plaza, waar je al je lesstof terugvindt. Tevens kun je daar dus je huiswerk inleveren en tegelijkertijd vragen stellen. Dat is handig, maar ik leer toch het liefst vanaf papier. Heel fijn dus dat je je cursus ook in een luxe ringband krijgt thuisgestuurd. Bij mijn cursus zat bijvoorbeeld ook nog een apart boekje, de eetwijzer, die ook meegestuurd werd.

Ik had mijn cursus Sport & Voeding trouwens vliegensvlug in huis: 1 of 2 dagen na bestelling. Heel fijn!  

Wat vind ik van de cursus Sport & Voeding?

Ik vind het razend interessant! Zo kwam ik er dus achter dat het hardlopen tijdens mijn eerste triathlon zo ontzettend zwaar is gevallen omdat ik gewoon compleet geen rekening had gehouden met sportvoeding. Toen ik daarna nog eens heb berekend wat ik eigenlijk had moeten eten…. tja… geen wonder dat ik zo gesloopt en misselijk over de finish kwam.

De lesstof wordt superduidelijk uitgelegd, en in elke les staan oefenopgaven die je kunt maken om te kijken of je de stof goed hebt begrepen. Als je studeert met docentenbegeleiding, dan zitten er nagenoeg in elke les ook nog huiswerkopgaven.

Met of zonder begeleiding studeren bij NHA?

Ik studeer mét begeleiding, dus ik heb een docent toegewezen gekregen die mijn huiswerk controleert en mijn vragen beantwoordt. Als je overweegt om een cursus bij NHA te volgen, dan zou ik zeker kiezen voor de hulp van een docent. Het is een extra stok achter de deur én je krijgt een goed beeld of je de stof ook in de praktijk kunt toepassen.

Bij mijn cursus Sport & Voeding zitten namelijk écht praktische opdrachten. Bijvoorbeeld een eetschema maken voor een topsporter. Wanneer je kiest om zonder hulp te studeren, dan weet je dus nooit zeker of je dit goed hebt gedaan.

Hoe rond je een NHA opleiding af?

Als ik straks alle lessen heb afgerond, kan ik een examen aanvragen. Dit is dan mijn afsluiting.

Overigens is deze opleiding Sport & Voeding geaccrediteerd door de Beroepsvereniging van Gewichtsconsulenten. Ben je dus gewichtsconsulent, dan kun je deze opleiding volgen voor PE-punten én je kunt na afronding Sportvoeding als specialisatie toevoegen aan je diensten.

Eindoordeel

Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit! De lesstof is overzichtelijk en absoluut leerzaam. Daarbij vind ik het prettig dat ik een docent heb waar ik terecht kan met vragen. Ook nog even apart kudo’s voor mijn docente trouwens: volgens mij heeft ze een complete week om mijn huiswerk na te kijken, maar ik heb het meestal de dag erna al terug. Ideaal!

Het enige kritische puntje dat ik heb, is het feit dat je geen losse vragen kunt stellen. Je gebruikt een huiswerkmoment dus ook als vraagmoment. Het heeft bij mij nog geen problemen opgeleverd, maar het zou ook fijn zijn dat je je vragen over het huiswerk vooraf zou kunnen stellen.