GoPro video | Mayrhofen 2016

GoPro video snowboarden

Yes, hij is ein-de-lijk af: mijn allereerste GoPro snowboard video! Hoewel er een waslijst aan verbeterpunten is, zowel op film- als edit niveau, ben ik toch wel blij met het eindresultaat. Het beeld is overigens op sommige gedeeltes wat schokkerig. Ik heb geprobeerd om dit weg te halen (YouTube heeft daar een handige functie voor), en voor de eerste halve minuut werkte dit ook prima, maar voor de echte snowboard footage was het geen succes.

Een beetje schokkerig beeld dus. Maar dat maakt niet zoveel uit. Op de piste is het ook schokkerig :)

GoPro lessen

Ik kan je inmiddels wel vertellen: het maken van zo’n video is lastiger dan het lijkt. De lessen die ik onder andere heb geleerd tijdens mijn eerste GoPro video project:

a) Idee uitwerken vóór het filmen

Het is verdraaid belangrijk om een soort storyboard in je hoofd te hebben. Dan weet je ongeveer wat voor beelden je nodig hebt om een “logische” video te maken. Ik had wel enigszins nagedacht over mijn video, maar niet écht goed. Resultaat: ik miste bij het editen ineens zeer belangrijke tussenbeelden. Zo had ik footage gemaakt ín de trein, maar niet van het lopen naar de trein of het uitstappen. Kortom, het was een op zichzelf staand stukje beeld wat je vervolgens nergens voor kunt gebruiken.

b) GoPro beeld wordt sowieso schokkerig

Ik heb de camera zo steady mogelijk proberen te houden, maar uit de losse hand is er geen beginnen aan. Schokkerige beelden zijn daarom moeilijk te voorkomen. Ik heb tutorials gevonden waarmee je cheap een GoPro Steadicam kunt maken. Misschien dat ik me er een keer aan waag.

c) Verschillende camera standpunten

Het wordt vrij snel saai, dus variëren met camera standpunten is een must. Nu heb ik voornamelijk gebruik gemaakt van de selfiestick en de helm cam. Verder eigenlijk niets. Ik heb inmiddels nog wat goede GoPro snowboard video’s op YouTube gekeken ter inspiratie, en nu weet ik voldoende camerastandpunten om het filmpje de volgende keer nét wat dynamischer te maken.

d) Realistisch zijn

Wat ik ook doe, mijn GoPro snowboard video wordt nóóit van Jamie Anderson kwaliteit. Dat is logisch: haar snowboard skills zijn een stuk beter dan die van mij. Daarnaast gaat ze veel off piste (= uniekere beelden) en is ze regelmatig in het funpark te vinden (salto’s en jumps = mega gave footage).

Normaal gesproken zou ik hier beneden dan een goed voorbeeld posten, maar dat doe ik nu niet. In vergelijking daarmee is mijn GoPro snowboard video namelijk nogal amateuristisch en stukken minder cool. Dus je moet me maar op mijn woord geloven. Of zelf even YouTube erbij pakken als je echt heel erg benieuwd bent ;)

Anyway: ik vind het wel écht heel erg leuk om te doen, dus verwacht zeker nog meer video’s! Ik hard werken om de kwaliteit van mijn GoPro video’s een beetje beter te maken. Misschien dat ik ooit nog kans ga maken op zo’n GoPro Award ;)

Add a Comment