Challenge Wanaka: de mooiste triathlon

Challenge Wanaka Nieuw Zeeland

Wanneer je op de bucketlist van een gemiddelde triatleet kijkt, dan staat Kona Hawaii hoog op de lijst. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat deze ook bij mij een plekje heeft veroverd op de wishlist. Maar er zijn nog ontzettend veel andere triathlons die absoluut de moeite waard zijn om een keer aan deel te nemen. Ik heb een nieuwe favoriet voor op de lijst gevonden: Challenge Wanaka in Nieuw Zeeland.

Tja, als reisliefhebber trekt een triathlon in een schitterend land als Nieuw Zeeland nét iets meer dan bijvoorbeeld de variant “bij de buren” in Frankfurt. Maar zelfs een niet-reisliefhebber zou Challenge Wanaka op zijn of haar lijst moeten zetten. Waarom? Dat kan ik uitleggen, maar ik kan het beter laten zien.

Challenge Wanaka fietsparcours

Challenge Wanaka vindt namelijk plaats in Wanaka op het zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland. De stad ligt op ongeveer een uurtje rijden van Queenstown en is omgeven door werkelijk schitterende natuur. Ik bedoel: kijk naar de foto’s in deze blog. Do I need to say more? De bergen op de achtergrond zijn overigens de Southern Alps, waar je in de winter aardig kunt skieën / snowboarden.

Mag ik daar wonen? Alsjeblieft?

Hoe ziet het Challenge Wanaka parcours eruit?

Het parcours is op z’n zachtst gezegd erg pittig. Het kan er ontzettend hard waaien, het is er heuvelig en het hardloopparcours gaat regelmatig over in een trail run parcours. Like I said: pittig. Maar het uitzicht maakt natuurlijk veel goed.

Het zwemmen begint in Roy’s Bay, waar de triatleten te water gaan. Twee rondjes rondom de boeien zwemmen en je mag je weer naar het strand begeven alwaar je racefiets in het transition area op je staat te wachten.

Challenge Wanaka - lake Wanaka

Dan mag je de fiets op. De route loopt een stukje de bergen in, dus maak je gereed voor enkele kuitenbijters van klimmetjes. Het parcours is overigens geen cirkel. Op sommige wegen maak je een 180 graden draai om vervolgens via dezelfde weg weer terug te keren richting de finish. Dat is op zich niet verkeerd, aangezien je je tegenstanders tegenkomt en precies weet hoever voor of achter je iemand zit. Vooral handig voor de pro’s. Het fietsparcours is 180 kilometer lang en je maakt bijna 1700 hoogtemeters (alleen berg op geteld), dus dat zul je voelen. Een GPS kaartje van het fietsparcours vind je hier.

Tenslotte is het tijd voor de marathon. Je begint in het centrum van Wanaka en loopt langs Lake Wanaka richting het Clutha River Outlet Track, een schitterend trail run parcours. Vervolgens loop je via een aantal paden en wegen (uiteraard met adembenemend uitzicht) weer terug richting het meer, alwaar je de hele route nógmaals helemaal loopt. Yep, net als bij het zwemmen dien je het rondje twee keer te maken. Dubbel genieten ;) Uiteindelijk finish je aan Lake Wanaka.

Lake Wanaka Half

Zo’n full distance triathlon is natuurlijk al niet niks, en dan is het parcours van Challenge Wanaka ook nog eens extra zwaar door de wind, het off road gedeelte en de heuvels. Maar er is goed nieuws: er is ook een halve triathlon! De Lake Wanaka Half bestaat uit 1,9 km zwemmen, 90km fietsen en een halve marathon hardlopen. Nog steeds ontzettend zwaar, maar in ieder geval iets haalbaarder dan de full distance. En die halve triathlon heb ik dus zojuist aan mijn wishlist toegevoegd.

Leuk detail: Nederlandse triatlete Yvonne van Vlerken won de 2016 editie van Challenge Wanaka. Benieuwd naar haar race? Check de onderstaande video voor een recap:

Add a Comment