Ironman Kona WK Pro recap

Wow wow WOW wat een race! Dit moet wel een van de tofste IronMan Kona WK’s óóit zijn geweest. Uiteraard heb ik het meest spannende gedeelte gemist, want in de marathon is nog erg veel van positie gewisseld. Vooral bij de vrouwen! Tja, a girl’s gotta sleep, dus die hele marathon heb ik niet eens gezien. Vannacht rond 05:00u werd ik echter wakker en kon ik het niet laten om op Twitter alvast te spieken naar de eindstand. En die verbaasde me!

Ironman Kona WK winnaars

Daniela Ryf was blijkbaar toch meer in vorm dan ik had gedacht, want ze heeft haar titel geprolongeerd! Ik heb haar een beetje onderschat, waarschijnlijk omdat ze van de fiets stapte bij de Ironman Frankfurt terwijl ik dacht dat ze die zou gaan winnen. Ze stapte toen overigens af vanwege de kou, en dat is iets wat bij Ironman Kona natuurlijk niet van toepassing is. Daar is het belachelijk warm. Anyway: Ryf nam al vrij vroeg de leiding tijdens de fietsrit en die #1 postitie heeft ze ook niet meer afgestaan. Ze heeft een solid race gereden, zoals ze dat zo mooi zeggen. Zelf gaf ze ook aan dat het de beste race uit haar carrière was. Het leek alsof ze nog genoeg energie over toen ze over de finish kwam, dus vandaar deze epic finish foto!

Daniela Ryf Ironman Kona finish foto

Instagram post via Ironman, foto van @DonaldMiralle

Toen ik ging slapen, fietste Mirinda Carfrae ongeveer 13 minuten achter #1 Ryf. Ik had de hoop op een podiumplaats al opgegeven, maar de marathon is natuurlijk wel haar sterkste onderdeel. Dat blijkt, want ze heeft zich naar voren gebokst en heeft de tweede plek bemachtigd. Wow, wow, WOW! Die marathon heeft ze trouwens in minder dan 3 uur gelopen (net als Ryf overigens). Rinny’s eigen statement:

“I was just trying to put together a solid marathon after such a rough day. Honestly, Daniela (Ryf) was in a different league today. I’ll take the best of the rest today”.

Mooi gezegd Rinny, mooi gezegd.

De derde plek was overigen ook een leuke: Heather Jackson! Voor het eerste een Amerikaanse op het Ironman Kona podium in 10 jaar! Zij is overigens het boegbeeld van Wattie Ink, een erg gaaf triathlon merk.

Bij de mannen had ik het trouwens goed voorspeld en kwam het inderdaad tot een gevecht voor de eerste plek tussen Frodeno en Kienle. Ook Frodeno prolongeerde zijn titel en sleepte de winst binnen. Kienle moest genoegen nemen met de tweede plek. De derde plek was voor nieuweling Patrick Lange, ook een Duitser. De laatstgenoemde rende overigens een course record met een marathon van 2u39m45s. Een volledig Duits podium! Die Duitsers kunnen er wat van, zeg ik je.

Tim O’donnell ging best goed, maar heeft uiteindelijk toch vijf man voor zich moeten laten en werd zesde. Ontzettend jammer natuurlijk, want ik had het leuk gevonden als hij samen met Rinny een podiumplek had gegrepen. Nou ja, goals voor volgend jaar dan!

Tijdens het schrijven van deze blog ligt de iPad naast me en kijk ik de live stream met de Ironman Kona amateur finishers. De sfeer die daar hangt, geweldig! Ik wil echt ooit een keer gaan kijken en langs de zijlijn meejuichen om de laatste finishers binnen te halen. En uiteindelijk natuurlijk een keer zelf de race finishen. Maar dan zijn we wel een aantal jaar verder ;)

Het was weer mooi! En nu wachten tot NBC de special (ongeveer 1 uur race samenvatting) uitbrengt. Zodra deze live staat, zal ik ‘em uiteraard met jullie delen!

Add a Comment