Mijn eerste sprint triathlon

Sprint Triatlon

Ik had niets laten weten omdat ik het risico niet wilde lopen dat ik weer moest cancelen. Dat is gelukkig niet gebeurd: ik heb officieel mijn eerste sprint triathlon gedaan & gefinished. Het was net zo gaaf als ik me had voorgesteld, maar wel drie keer zo zwaar.

Ik zal bij het begin beginnen: vorige week donderdag heb ik me, redelijk last-minute, nog ingeschreven voor de sprint triathlon in Kinrooi (België). Op zich voelde mijn knie goed, dus ik verwachtte dat die geen problemen ging geven tijdens mijn eerste swim-bike-run. Het probleem waar ik nu tegen aan liep was het feit dat ik nog nooit in open water had gezwommen én nog nooit een bloktraining (dus zwemmen-fietsen of fietsen-hardlopen) had gedaan. Gelukkig waren we met een klein groepje first-timers waardoor ik niet de enige was met een minder-dan-ideale voorbereiding. Dat was net het zetje dat ik nodig had om mij tóch in te schrijven.

Zaterdag – Day before race day

De zaterdag staat volledig in het teken van materiaal check-ups. Ik kom erachter dat de buitenbanden van mijn racefiets er dra-ma-tisch aan toe zijn. Ik had ze echt al lang moeten verwisselen, maar het kwam er telkens niet van. Nu zie ik allemaal kleine steentjes in de buitenband zitten. Ik wil niet het risico lopen dat ik lek rijd, dus ik besluit om nieuwe buitenbanden te scoren. Verder wordt er nog wat basis onderhoud aan de fietsen verricht en maak ik een kleine wisselzone set-up. Deze zal ik nog met jullie delen in een aparte post.

Zondag – Sprint triathlon race day!

De race begint om 14:00u, maar we zijn al op tijd wakker om pannenkoeken te eten en de checklist nogmaals door te nemen. Vervolgens rond 11:45u de auto in en richting het secretariaat (lees: café) waar we onze startnummers af mogen halen. Erg tof: we krijgen ook echt een startnummer met stift op onze bovenarm geschreven. Voelt erg profi aan ;). We zijn uiteraard veel te vroeg, dus we besluiten om het fietsparcours te verkennen en daarna nog even wat te drinken bij het cafeetje. Vervolgens de spullen naar de wisselzone en rustig aan klaarmaken voor de start.

Sprint triathlon zwemmen

De dames en de trio’s (waarbij het zwemmen, fietsen en hardlopen wordt gedaan door drie verschillende personen in één team) vertrekken om 14:00u stipt. De heren 5 minuten later. We lopen voorzichtig het water in, wat met 20,7 graden niet ontzettend warm is, en we wachten op het startschot. Zodra dat klinkt, begint iedereen als een malle te borstcrawlen. Ik ook. Zo’n 100 meter, want daarna probeer ik snakkend naar adem met mijn hoofd boven water te blijven. Dat zwemmen is niet-normaal-zwaar, WOW. Ik kijk alvast om me heen om te kijken waar de reddingskayak zich bevindt, mocht ik ‘em nodig hebben. Zo erg is het dus. Ik besluit het zwemmen daarom ook maar grotendeels af te maken met de schoolslag. Ziet niet echt professioneel uit, but you do what you have to do to stay alive. Zo voelde het echt.

Sprint triathlon uit het waterNa het zwemmen kom ik uit het water (<– waar dit redelijk vette shot is gemaakt) en begeef ik me richting de wisselzone om mijn fiets te pakken. Je moet dus eerst een kleine 50 meter met je fiets aan de hand berg op lopen alvorens je op je fiets mag stappen. Dat valt best wel tegen op fietsschoenen, kan ik je vertellen. Daarna beginnen de 7 fietsrondjes door Kinrooi. Het waait ontzettend hard op het parcours, dus dat valt best wel tegen, maar al met al ben ik best wel tevreden over het fietsonderdeel.

Nadat de 22 kilometer zijn gefietst, is het tijd om 5 km te gaan hardlopen. Dat valt me ontzettend zwaar, wat ik niet had verwacht. Ik moet af en toe stukjes wandelen. Wel leuk: zodra ik stop met hardlopen en begin te wandelen, word ik meteen aangemoedigd door (Belgische) mede-triatleten: “Allee, kom aan, nu niet afgeven hé!”. Dat houdt me wel enigszins op de been.

Na 1:37:50 kom ik over de finish. I made it! En ik ben niet laatste! Nummer 105 van de 107 deelnemers, dus wel bijna laatste ;).

Ben ik tevreden over mijn tijd? Eigenlijk wel. Dit was mijn eerste sprint triathlon en ik had de hele wedstrijd een ontzettend zwaar (semi-misselijk) gevoel in mijn maag. Dit kwam waarschijnlijk door mijn overenthousiaste zwemmen. Dus als ik het zwemmen de volgende keer wat rustiger aan doe, dan kan die eindtijd sowieso beter.

Pos Athlete Bib# Swim T1 Bike Run Eindtijd
105 Seerden Carlijn 118 0:13:04 0:03:58 0:47:59 0:32:50 1:37:50

Sprint triathlon finish

Hier de samenvatting van mijn Garmin Fenix 3. Deze is trouwens niet helemaal correct, want het doorklikken van zwemmen naar transition 1 deed ik te laat. Het doorklikken van fietsen naar transition 2 deed ik ook te laat, en ik vergat mijn Garmin te stoppen toen ik was gefinisht. Beginnersfouten, zullen we maar zeggen. Beginnersfouten heb ik overigens nog meer gemaakt, dus die zal ik nog in een aparte blog behandelen.


Foto’s in deze blog zijn afkomstig van http://uitslagen.3athlon.be

Voeg een reactie toe