Tips: Triathlon wetsuit kopen

triathlon wetsuit informatie

Wanneer je begint met triathlon, zul je al behoorlijk wat benodigdheden moeten aanschaffen. Nee, het is zeker niet de goedkoopste sport out there. Het wetsuit is altijd een van de zaken die pas op het laatst wordt aangeschaft. Logisch, want het is niet onmisbaar, zoals bijvoorbeeld een wielrenfiets of hardloopschoenen. Maar uiteindelijk is daar dan tóch het moment dat je gaat shoppen voor een wetsuit. Daar komt toch meer bij kijken dan je denkt.

Ik ben de beroerdste niet: ik heb alle vragen rondom triathlon wetsuits even voor  je op een rijtje gezet. Uiteraard met de antwoorden erbij. Maakt het shoppen toch weer een beetje gemakkelijker.

Waarom een triathlon wetsuit aanschaffen?

Het gebruik van een wetsuit tijdens de triathlon kent enkele handige voordelen. Behalve dat het warmer is dan alleen een tri-suit, heb je ook meer drijfvermogen tijdens het zwemmen en glijd je gemakkelijker door het water. Hierdoor heb je meer energie over voor de overige onderdelen van de triathlon. Bij slechte zwemmers kan de tijdswinst met een wetsuit oplopen tot wel 15 seconden per 100 meter. Bij goede zwemmers is de tijdswinst minder significant.

Wat voor soort wetsuit heb je nodig voor een triathlon?

Wetsuits zijn er in verschillende soorten en maten. Wanneer je een triathlon wetsuit gaat kopen, dan dien je er rekening mee te houden dat je ook daadwerkelijk een wetsuit kiest dat geschikt is om in te zwemmen. Er zijn namelijk ook wetsuits te verkrijgen voor andere watersporten, bijvoorbeeld zeilen en windsurfen. Deze zijn over het algemeen te dik, wat ze niet heel erg geschikt maakt om in te zwemmen.

Kijk dus specifiek naar triathlon wetsuits of zwem wetsuits. Aqua Sphere is bijvoorbeeld een merk dat zulke wetsuits in zijn collectie heeft, zowel redelijk betaalbare als high-end modellen.

triathlon wetsuit informatie

Verschillen tussen duur en goedkoop triathlon wetsuit

De prijzen van wetsuits variëren van een euro of 80 tot tegen de €1000,-. De verschillen zitten voornamelijk in het materiaal en de stugheid hiervan. Een goedkoper triathlon wetsuit is meestal gemaakt van wat dikker en stugger materiaal. Het voordeel: een beter drijfvermogen. Nadeel? Minder bewegingsvrijheid. Dit maakt een goedkoop triathlon wetsuit bijzonder geschikt voor beginners en minder getrainde zwemmers.

Een duurder triathlon wetsuit bestaat juist uit een dunner materiaal dat je veel meer bewegingsvrijheid geeft. Het drijfvermogen is minder, maar goede zwemmers hebben dit ook helemaal niet nodig.

Lange of korte pijpen? Lange of korte mouwen?

Tja, dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.  De meest geadviseerde variant is een triathlon wetsuit met lange pijpen en lange mouwen. Reden? Wanneer je het draagt tegen de kou, dan is de isolatie bij de armen van groot belang aangezien je via je armen veel warmte verliest. Hoewel lange mouwen & lange pijpen wetsuits over het algemeen duurder zijn dan korte wetsuits, is er ook van de lange variant altijd wel een goedkoop instapmodelletje voor zowel mannen als vrouwen te vinden. Toch net een tandje luxer? Dan kom je uit bij dit iets luxere instapmodel. Absoluut een goede om mee te beginnen!

Welk triathlon wetsuit moet ik kopen?

Hierbij zijn een paar zaken van belang. Allereerst: ben je helemaal aangestoken met het triathlon-virus en weet je zeker dat je behoorlijk wat tijd in het (buiten)water gaat doorbrengen om te trainen? In dat geval is een soepeler en iets duurder pak wellicht de betere keuze. Je kunt er langer mee onder de voeten uit, en daarbij zijn je zwemskills al voldoende (of worden dat) zodat een duurder en soepeler pak een betere keuze is.

Ben je een ultieme beginner en/of een van-nature-niet-zo-getalenteerde zwemmer (zoals ik, helaas :P), dan is een goedkoper wetsuit de betere optie vanwege het betere drijfvermogen. Mocht je techniek uiteindelijk verbeteren, dan kun je altijd nog overstappen op een iets kwalitatiever triathlon wetsuit.

Kies de juiste maat!

De maat is van groot belang wanneer je een triathlon wetsuit gaat kopen. Hoe strakker en beter het om je lichaam sluit, hoe beter het pak voor je werkt. Het idee is namelijk dat er een dun laagje water tussen je wetsuit en je huid zit. Dit laagje water warmt op en blijft netjes op z’n plaats zitten. Dit zorgt voor de isolerende werking van een wetsuit. Zodra een wetsuit te ruim zit, dan komt er telkens opnieuw koud water in het pak. Doei isolatie. Dat wil je dus niet.

De juiste maat vinden is lastig: Het is een kwestie van proberen. Meestal staan in online shops de maten uitgelegd, dus een dergelijke maattabel kun je sowieso gebruiken als startpunt. BELANGRIJK: neem je bouw als uitgangspunt. Ben je bijvoorbeeld heel erg lang en slank, kies dan een kleiner pak. Ja, de pijpen en mouwen zijn dan te kort, maar het pak sluit wel veel beter om het lichaam waardoor je er meer plezier van hebt.

Dit is lastig. Je weet daarom pas écht hoe een triathlon wetsuit zit, zodra je het aantrekt.

Tip als je online koopt: bestel een of twee maten extra zodat je goed kunt passen. Kies het best passende triathlon wetsuit uit en stuur de rest terug.

Tenslotte: bij welke watertemperatuur mag ik wel of geen wetsuit dragen?

Bij welke watertemperatuur moet je echter een wetsuit dragen? De regels rondom wetsuit gebruik bij een triathlon zijn (over het algemeen) als volgt:

  • Watertemperatuur minder dan 16 graden: Een wetsuit ten alle tijden verplicht.
  • Watertemperatuur tussen 16 en 18 graden: Een wetsuit is optioneel op korte afstand (500 & 750 meter) en verplicht op de lange afstanden.
  • Watertemperatuur boven de 18 graden: Wetsuit is optioneel op alle afstanden
  • Watertemperatuur boven de 20 of 22 graden (kan verschillen): Wetsuit verboden

Overigens telt de luchttemperatuur ook mee. Als de watertemperatuur bijvoorbeeld 17 graden is, maar de buitentemperatuur slechts 14, dan vindt er een correctie plaats. Je kunt dan het gemiddelde van de twee temperaturen nemen. Deze is dan 15,5 en bij deze temperatuur is een wetsuit dus verplicht.

Als je meedoet aan een georganiseerde triathlon, dan wordt er meestal goed gecommuniceerd of je al dan niet een wetsuit mag of moet gebruiken.

 

>>> Mis je een vraag in dit artikel? Laat het even weten in de comments <<<

Add a Comment