Triatlon inspiration: IronMan finish

Kona
Foto via inspiredwomanonline.com

Vandaag gooi ik er een triatlon inspiratie postje in. Waarom? Allereerst omdat ik het zelf nodig heb. Zoals je al hebt kunnen lezen, gaat het hardlopen me niet bepaald gemakkelijk af. Fietsen is gelukkig minder problematisch, maar met zwemmen ben ik nog niet eens begonnen. Dat is iets voor later dit jaar, wanneer het hardlopen ook een beetje op een redelijk niveau zit. Toch gaat er ooit een IronMan gefinished worden. Het liefst binnen twee jaar, zodat ik die van Maastricht kan meepikken. Lekker dichtbij.

Kona Hawaii

De ultieme IronMan bevindt zich echter op Hawaii. Kona Hawaii is al jarenlang dé IronMan waar iedere triatleet aan wilt deelnemen. Het zijn de wereldkampioenschappen Triathlon, maar voor het gros van de deelnemers is een wereldtitel niet binnen handbereik (en ook niet het doel). Dat blijkt ook uit het onderstaande filmpje.

Ik vind het schitterend om te zien hoe mensen van verschillende leeftijden en met verschillende motivaties een van de zwaarste races ter wereld finishen. Zo zie je op een gegeven moment (02:12) Teri Griege richting de finish rennen. Het wordt niet in dit filmpje verteld, maar zij kreeg de diagnose darmkanker en trainde door tijdens haar chemokuren. Ze finishte de Kona IronMan binnen de tijd. Verder zie je een man die een weddenschap aanging met Rapper 50cent. Inzet: 1 miljoen dollar. Doordat hij finishte binnen de tijd, doneerde de rapper 1 miljoen dollar aan een goed doel.

Iron Grandma

Ook zie je Gayla Chambers, een toentertijd 71-jarige vrouw die pas leerde zwemmen toen ze 58 was! Ook zij finisht de IronMan in 2011, slechts enkele seconden voor middernacht, de laatst mogelijke officiële eindtijd. Op 08:35 zie je Harriet Andersson, 76, finishen. Ze is op dat moment de oudste vrouwelijke finisher van de Kona Hawaii Iron Man. Ik zie mijn oma niet eens 100 meter rennen zonder iets te breken, laat staan een hele IronMan uitrennen!

Niets dan respect voor iedereen die deze loodzware race finisht. En natuurlijk ook voor degenen die net niet binnen de tijd binnenkomen, zoals helemaal aan het einde van het filmpje te zien is (4 seconden te laat, 4 seconden! :( ).

Ooit, ooit sta ik daar ook…

Voeg een reactie toe