Zwemles voor triathlon: geboekt!

zwemles triathlon borstcrawl

Het spookt al een tijdje rond in mijn gedachten. Als ik namelijk ooit weer een triathlon wil doen, ongeacht de afstand, dan zal ik eerst fatsoenlijk moeten leren zwemmen. Borstcrawl, that is. Mijn techniek is niet eens zo heel slecht, afgaande op de complimenten die ik wel eens in het zwembad krijg. Mijn grote probleem is ademhalen. Nou ja, het gebrek aan ademhalen.

Na het nodige online research ben ik er achter gekomen dat ik dus een zuurstofgebrek opbouw doordat ik niet goed en regelmatig genoeg ademhaal. Ik kan het gewoon niet. Het is óf enigszins fatsoenlijk zwemmen, óf ademhalen. Maar niet beiden. Dat is ergens ook wel logisch want ik heb het nooit geleerd. Ik heb überhaupt nooit les gehad in borstcrawl, behalve als een klein onderdeel van zwemles, toen ik bezig was voor mijn A, B en C diploma. Dat moet ongeveer 20 jaar terug zijn geweest, dus je kunt je voorstellen dat hier niet veel van is blijven hangen.

sprint triathlon swim

Mijn eerste triathlon heb ik gedaan met minimale zwemtraining. Dat is dan ook precies waar het mis ging. Doordat het zwemmen me zo onnodig veel moeite kostte, gingen de onderdelen erna ook een stuk minder goed. Uiteindelijk finishte ik nog in een prima tijd van net geen 1u38m, maar met de juiste zwemskills moet dit veel beter kunnen.

Dus: Ik ga op zwemles! Ik heb me ingeschreven voor een heuse, 12 weken durende, borstcrawl cursus. Vanuit mijn hostel bed in Granada – Nicaragua – zag ik dat de januaricursus beschikbaar was gekomen op mijnzwemcoach.nl, onderdeel van de KNZB, en ik boekte dan ook meteen. Ik had het tabblad met de beschikbare cursussen al een tijdje openstaan op mijn telefoon zodat ik snel zou kunnen schakelen en in mijn dichtstbijzijnde stad terecht zou kunnen. Dat was gelukkig het geval, dus ik hoef maar een kwartiertje te rijden naar “mijn” zwembad. Ideaal!

In januari gaat de zwemles van start: elke maandagavond een uurtje. Ik kan niet wachten om te beginnen! Ik hoop dat ik tijdens de cursus een goede basis kan leggen waarmee ik het zwemmen kan trainen tot op het punt waar ik niet meer het gevoel heb dat ik verzuip. En dat ik na het zwemonderdeel nog energie over heb voor het fietsen en hardlopen. Ik hoef een topper te worden, maar mijn huidige niveau is gewoon echt niet voldoende.

Ik heb ook de materiaallijst al bekeken en ik moet nog het een en ander aanschaffen (korte flippers, een zwemsnorkel, een zwemplankje en een buoy). Drie keer raden wat op mijn verlanglijstje komt deze Kerst?