Mountainbiken op Kreta

Mountainbiken op Kreta Fit-it-up.nl

De eerste vakantie van het jaar zit er weer op! Voor het eerst in ons leven boekten we een resort (op Kreta). Zowel vriendlief als ik zijn geen echte resort mensen,  maar we wilden het graag een keer proberen. Je kunt immers niet oordelen over iets wat je nog nooit geprobeerd hebt, toch?

We zaten in het Laguna Beach hotel in Anissaras, op een spreekwoordelijke steenworp afstand van Chersonissos (oh oh Cherso!). Het was een typisch resort: zo een met eindeloze buffetten, de hele dag eten en drinken, een luxe zwembad en zelfs een champagnebar (waar we uiteindelijk niet naartoe zijn gegaan). Al met al een luxe accommodatie waar het prima vertoeven was voor een weekje!

Bekijk mijn Instagram voor de nodige vakantie pics

Helaas werd vriendlief ziek en daardoor hebben we geen auto meer gehuurd om een gedeelte van het eiland te verkennen. We huurden later in de week echter wel twee mountainbikes om de directe omgeving te verkennen. Het sunweb-meisje raadde ons sterk of om te fietsen:

“We willen gaan fietsen, waar kun je fietsen huren”

“Ohhh nee dat zou ik niet doen hoor. De heuvels zijn hier behoorlijk heftig”

“Dat maakt niet uit, we zijn redelijk getrainde fietsers. Dus: waar kunnen we die fietsen huren”?

“Oooh nee dan zou ik het nog steeds niet doen. Het verkeer is levensgevaarlijk hier”.

Fine, whatever. We zoeken het zelf wel uit. Na de nodige wandelingen in de omgeving kwamen we er namelijk achter dat het verkeer helemaal niet zo’n drama was als het Sunweb-meisje deed vermoeden. We besloten daarom bij een random verhuurbedrijfje twee mountainbikes te huren en de boel eens per tweewieler te verkennen.

Top idee!

Uiteraard zette ik mijn Garmin aan. Zie hier de rit-samenvatting:

We reden uiteindelijk ruim één uur en drie kwartier rond (moving time) met een gemiddelde van bijna 16 kilometer per uur. Zoals je kunt zien, reden we niet bepaald een nette route. Er waren doodlopende wegen in overvloed waardoor we regelmatig rechtsomkeert moesten maken. Geen enkel probleem, want zo zie je nog eens wat van de omgeving.

Mountainbike Kreta fit-it-up.nl

Mooi uitzicht over de zee, heerlijk!

Kreta mountainbike fit-it-up.nl

We reden onder andere door uitgestrekte velden met olijfbomen. Kreta is echt heel erg mooi en rustgevend.

Mountainbike Kreta Fit-it-up.nl

We fietsten overigens om meerdere reden niet op hogere snelheid.

Ten eerste: vakantie. Dan doe je alles relaxt, dus ook het fietsen. Daarnaast wil je ook wat van de omgeving zien en dat gaat wat lastiger met 30 km/u.

Ten tweede: het materiaal. Na 100 meter lag mijn ketting er voor de eerste keer af (zonder dat ik schakelde). 30 meter verder weer. 20 meter verder wéér. Toen heeft de wederhelft er een beetje aan gesleuteld, waarna ik de rest van de rit gelukkig nagenoeg probleemloos kon volbrengen. Maar écht aanzetten durfde ik niet.

Gopro mountainbike kreta Fit-it-up.nl

Ten derde: de temperatuur. Met 30 graden, minimale wind en volle zon is hard fietsen gewoon geen optie als je nog heelhuids in het hotel wil aankomen.

Ten vierde: de heuvels. Oké, Sunweb meisje had dus wel een punt. De heuvels waren inderdaad pittig. Wij kwamen ze goed op, maar niet-getrainde fietsers kunnen op Kreta maar beter niet op de tweewieler stappen.

Uiteindelijk pikte ik nog wat top 6 noteringen mee op enkele Strava segmenten (check hier mijn Strava profiel, bij de laatste prestaties). Dat was uiteraard niet het doel, al moet ik toegeven dat ik best wel Queen of the Mountain had kunnen worden op een aantal van die segmenten ;). Verdorie, had ik me toch nét wat harder de berg op moeten worstelen.

Uiteindelijk was dit fietsritje, omdat de wederhelft drie dagen flink ziek is geweest, de enige echte activiteit die we hebben ondernomen (naast een bliksembezoekje aan Chersonissos). Maar het was wel absoluut de moeite waard!

En hier als afsluiter nog een silly GoPro selfie, met de hartelijke groeten uit Anissaras, Kreta!

gopro selfie kreta mountainbike fit-it-up.nl

Voeg een reactie toe