Strava & Queen of the Mountain

Strava
Foto via Strava.com

Sociaal sporten is populairder dan ooit. Waar hardlopers hun activiteiten delen op runkeeper of Nike+, zitten wielrenners massaal op Strava. Zelfs professionele fietsers zetten hun trainingsritten en zelfs Vuelta / Tour de France etappes op Strava, en hebben uiteraard een grote meute volgers. (Ik verwacht overigens dat ze gesponsord worden door de populaire app, maar dat terzijde).

Ikzelf heb maar liefst 11 hele volgers op Strava. Niet heel erg indrukwekkend, maar dat doet er niet toe. Wat er wel toe doet, is het feit dat je met Strava tegen álle andere fietsers racet die dezelfde segmenten rijden dan jij. In het begin waren dit daadwerkelijke berg segmenten, waardoor de winnaar automatisch King of the Mountain of Queen of the Mountain werd gedoopt. Die naam is er nog steeds, maar tegenwoordig zijn er talloze segmenten, velen niet eens met hoogtemeters.

Dat maakt niet uit, want het geeft je wel een extra reden om flink door te trappen op bepaalde stukken. Zo’n Queen of the Mountain is namelijk leuk om te hebben. Ik heb momenteel 13 QOM’s op mijn naam staan, waarvan ik er 4 in de vorige week, tijdens één rit, heb veroverd.  We reden die laatste 10 kilometer dan ook echt heel erg hard: vriendlief voorop en ik hing in zijn wiel. We reden een fietsclubje voorbij, waarvan er maar twee fietsers konden aanhaken. De rest kon het niet bijbenen. We tikten snelheden aan boven de 40 km/u. Erg tof, want bij thuiskomst kwam ik er dus inderdaad achter dat ik op dat stukje maar liefst 4 kroontjes had behaald.

Strava_2

Ha!

Overigens moet ik wel erbij vertellen dat het als man een stuk lastiger is om een King of the Mountain te behalen. Het aantal fietsende mannen ligt heeeul veel hoger dan het aantal wielren-vrouwen. Maar goed, het vrouwenwielrennen wordt ook langzaam groter, dus ik zal straks ook wat harder moeten gaan werken voor mijn QOM’s ;)

Add a Comment