Waarom wielrennen in België leuker is

Belgie_wielrennenOp weg naar België!

Als Nederlander pak ik vaak genoeg de racefiets om een fijne rit bij de zuiderburen te maken. Waarom? Wielrennen in België is namelijk leuker. Waar we in Nederland nogal een slechte reputatie hebben, is dat in België niet het geval. Daar is men volgens mij alleen maar blij om mensen, en dan vooral vrouwen, op een racefiets te zien zitten.

In België krijg ik namelijk overal voorrang. Ik neem overigens nergens zo maar voorrang: ik stap overal netjes af en pas als de automobilisten overduidelijk beginnen te zwaaien dat ik door mag, rijd ik pas door. Uiteraard na een dankbaar zwaaitje richting de automobilist in kwestie. In Nederland gebeurt het ongeveer 1 op de 4 á 5 keer dat ik zo door mag rijden. In België ongeveer 9 van de 10 keer.

Daarnaast is België volgestouwd met leuke binnenwegen waar nauwelijks autoverkeer komt. Geasfalteerde weggetjes door schitterende landelijke gebieden waar je heerlijk kunt doortrappen. Puur genieten. Daarnaast liggen overal kleine dorpjes met leuke kroegjes waar je even kunt uitrusten onder het genot van een koffietje, biertje of een cola. Eventueel met een lekker stukje vlaai. Genieten in het kwadraat.

Tenslotte worden er regelmatig officiële tourtochten georganiseerd die echt spotgoedkoop zijn om aan deel te nemen. Voor een gemiddelde tourtocht in Nederland betaal je zo’n 30 euries, terwijl je in België al voor €5,- kunt deelnemen, inclusief gratis repen, bouillon en sportdrank bij de verzorgingsposten. Het is daar altijd op-en-top geregeld. Bekijk hier een overzicht van wielertochten bij de zuiderburen (klik).

Nadelen van wielrennen in België?

Ja, die zijn er ook.

Hoewel wielrennen de nationale sport is, liggen veel fietspaden in België er dra-ma-tisch bij. Wat dat betreft kunnen ze wel een voorbeeld nemen aan Nederland.

Ook de bewegwijzering is vaak drie keer niks. Ik verdwaal dan ook constant als ik in mijn eentje op pad ben, zelfs op relatief bekend gebied nét over de grens. Dan krijg je dus zulke taferelen:

Wielrennen in België : verdwalen!

Hele rondjes over rotondes (tot twee keer toe), een grote cirkel gereden om vervolgens weer bij de eerste rotonde uit te komen, vervolgens nog een onnodige loop en een stukje waar ik rechtsomkeert maakte. Tja, wat dat betreft bevestig ik het beeld dat veel mensen over vrouwen hebben. Sorry ladies.

Maar de nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen: wielrennen in België is gewoon leuker.

Punt.

Add a Comment