Wielrennen: wat is de planning dit jaar?

Oké, echt wielrenweer is het nog niet. Sterker nog: op het moment van schrijven ligt er een mooi laagje sneeuw. Mijn sportplannen voor vandaag (ik wilde eindelijk weer eens gaan hardlopen) heb ik dan ook fijn aan de wilgen gehangen. Dit geeft me wel wat extra tijd om weer eens wat online te zetten. Niet over hardlopen, maar over wielrennen.

Afgelopen jaar heb ik mezelf wat teveel druk op mezelf gelegd qua sporten. Dat ga ik dit jaar dus niet meer doen, maar ik heb uiteraard wel wat leuke plannen. Niet te ambitieus, maar dat is precies goed.

Met plezier wielrennen

Ik vond fietsen altijd ontzettend leuk, maar omdat ik triatlons had gepland, vond ik dat ik MOEST fietsen. Dat haalt meteen een stukje plezier uit het wielrennen. Daarom ga ik dit jaar gewoon fietsen omdat ik het leuk vind. Geen rare fratsen en verplichte afstanden, maar lekker “go with the flow”.

Dat betekent dat we ook weer de nodige koffie-ritjes zullen maken. Ik hou van koffie-ritjes. Niet op snelheid fietsen, maar gewoon met een leuk clubje een fijne rit maken, met halverwege een pitstop voor koffie en vlaai. Dat is toch heerlijk? Geen gekke fratsen, geen Queen of the Mountains binnentikken: gewoon, lekker wielrennen.

Een mooie georganiseerde tocht rijden

Vorig jaar heb ik met vriendlief samen gezeten om een fietsplanning te maken met diverse georganiseerde fietstochten. Uiteindelijk hebben we er maar liefst NUL van uitgevoerd. De planning was overigens ook erg strak, met in het hoogseizoen bijna wekelijks een tocht. Als het weer dan tegenzit, loopt zo’n planning al snel in de soep.

Dit jaar ga ik het dus iets anders aanpakken: ik wil graag één mooie, georganiseerde tocht rijden. (als dit er meer worden: mooi meegenomen). Ik reed ooit de Waalse Pijl (lees hier hoe me dat afging) en de Eddy Merckx Classic, en die zou ik best nog wel eens willen rijden (maar dan allebei zonder regen, aub). Ook lijkt Limburgs Mooiste me erg leuk.

Wielrennen in de zomer

Een lange rit van boven de 100 kilometer

Tuurlijk, je moet jezelf wel een klein beetje “pushen” om af en toe het maximale eruit te halen. Een lange rit van boven de 100 kilometer staat daarom ook op de planning. Vorig jaar had ik er een van 150 op de planning staan, en dat is er nooit van gekomen. Dit jaar verlaag ik de lat met 50 kilometer en wil ik gewoon een keer in de “triple digits” rijden. Mocht dit overigens, om wat voor reden dan ook, niet lukken: no stress. Het is een wenselijk doel, geen absolute must. Zoals ik al zei: wielrennen moet wel leuk blijven :)

Overigens reed ik al een paar keer in de triple digits, dus ik weet dat ik het kan. Deze rit (klik voor Strava) was meteen ook een van de mooiste ritten die ik ooit maakte. Schitterende omgeving zonder heuvels. Wellicht dat we deze rit dit jaar weer eens in de herhaling gooien.

Niet te veel nieuwe wielrenspullen kopen

Ik vind het heerlijk om te shoppen voor sportspulletjes. Als ik een mooi fietspakje zie hangen, dan zou ik het meteen mee naar huis willen nemen. Ik heb mezelf dit jaar echter voorgenomen om het lekker bij windowshoppen te houden. Alleen de noodzakelijke items mogen worden gekocht, bijvoorbeeld een nieuwe ketting of een nieuwe cassette. Ik wil natuurlijk ook niet in the middle of nowhere stil komen te staan omdat ik mijn ketting naar de eeuwige jachtvelden heb gefietst.

Overigens geldt dit only windowshopping verhaal ook voor mijn wielrenfiets. Ik ben nog steeds heel erg tevreden met mijn eigen Bulls Vulture 3. Het is een herenmodel, maar dan in een kleine maat. Een mooi fietsje, als zeg ik het zelf. Toch blijft het altijd leuk om te eyeballen bij mooie wielrenfietsen. (Check deze dames racefietsen: stiekeme liefde voor het merk Liv, zo’n mooie fietsen!). Maar goed, ook dat blijft dus bij windowshoppen. Geen nieuwe fiets voor mij dit jaar! Tenzij Gaston straks met z’n envelop voor de deur staat. Dan wel natuurlijk ;).

Oké, dat is dus mijn gewenste planning op het gebied van wielrennen. Waar het hoofdzakelijk op neerkomt: weer met plezier op de fiets stappen. Ik hoop (hoop hoop hoop) dat het weer dit jaar een beetje meewerkt. Want wielrennen in de regen vind ik sowieso niks.

Dus, lieve weergoden, fix eens een mooi en droog voorjaar in 2017. Thanks alvast! Ook van mijn mede-wielrenners.

Voeg een reactie toe