* Wielrennen in de Vogezen en fiets kapot?!

fietsen vogezen

Eind oktober zit ik in het vliegtuig richting Nicaragua. In mijn eentje. Toch wilde ik ook nog een paar dagen weg met vriendlief. Samen met de wederhelft staat er dus ook nog ergens een lang weekend in het mooie Noord Frankrijk op de planning. We gaan naar de Vogezen, waar we hopelijk de Grand Ballon op gaan fietsen.

En we gaan terug naar “onze” wijnboer Vincent Spannagel om weer wat wijn in te slaan (oh god, nu klink ik echt als een alcoholist). Maar ja, je kunt niet naar Frankrijk zonder wijn te drinken, toch?

Maar goed, terug naar dat fietsen. De Grand Ballon is (wikipedia quote) …

“… the highest mountain of the Vosges, located 25 kilometres northwest of Mulhouse, France. It is also the highest point of the Grand-Est French region.”

In 12,7 km klim je bijna 1 kilometer de hoogte in. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,3% met passages van 12,0%. Da’s dus redelijk pittig. En mijn voorbereiding qua fietsen is niet bepaald ideaal te noemen. Achja, proberen kan altijd :).

Kleine edit: inmiddels is de reisbestemming wegens slecht weer veranderd naar Mallorca :)

fietsen vogezen frankrijk

Uiteraard gaan de wielrenfietsen dus mee. Een goede voorbereiding is dan belangrijk, want je wil niet halverwege de berg met een kapotte fiets komen te staan. Vriendliefs fiets heeft de grondige check al gehad en daar kwamen wat (prijzige) reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit naar voren. Ai. Dat kan vervelend zijn: nét een vakantie geboekt en dan ook nog dure reparaties aan je fiets.

Het kan trouwens nog erger: nét voor je vakantie iets te hard vallen met een carbon frame. Carbon is ontzettend stevig, maar als er eenmaal een scheur in zit dan is je frame volledig afgeschreven. Bam. In één keer. En laat carbon nu niet bepaald het meest voordelige materiaal zijn. Daarmee is de val niet alleen pijnlijk voor jou, maar ook voor je portemonnee.

Natuurlijk is het dan altijd een optie om geld te lenen. Een doorlopend krediet via Moneyou is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Hoewel je natuurlijk niet meteen geld wil lenen om bijvoorbeeld een nieuw carbon frame te kopen, is het wel prettig om te weten dat het gewoon kan, mocht het nodig zijn. Zo hoef je je wedstrijd of fietsvakantie nooit te laten verpesten door kapot materiaal.

fietsen vogezen

Overigens is het bovenstaande wel de reden waarom vriendlief zijn fiets heeft verzekerd. Het aluminium frame van mijn Bulls zou zo ongeveer de apocalypse kunnen overleven, maar die vlieger gaat voor de wederhelft z’n Wilier niet op.

Okay, fair enough, vriendlief z’n Wilier is dan ook nét iets mooier dan mijn Bulls.

Anyway: wij gaan dus over een paar weken naar de mooie Vogezen, met hopelijk twee deugdelijke fietsen. Kijken of we die pukkel van een Grand Ballon kunnen bedwingen.

Ik ben net zo benieuwd als jullie ;)

Deze blog schreef ik in opdracht van Moneyou.

fietsen vogezen

Voeg een reactie toe