Travel gadget: tech op reis

Travel gadget

Toen ik vijf maanden door Azië reisde, had ik slechts één daypack en één backpack om mijn hele hebben en houden mee te vervoeren. Hoewel ik dus niet veel ruimte had om zaken mee te nemen, reserveerde ik toch de nodige plaats voor gadgets. Als creatieveling met toentertijd nog een reisblog (welke mijn lieve collega’s voor me hadden gemaakt) was het namelijk ondenkbaar dat ik mijn minilaptopje niet zou meenemen. Hoe moest ik anders het thuisfront op de hoogte houden van mijn verhalen? En hoe zou ik anders mijn foto’s moeten delen met de thuisblijvers?

Al snel kwam ik erachter dat het internet in Azië verre van vergelijkbaar was met Nederland (duhh) en dat één foto uploaden ongeveer een half uur duurde. Had ik spijt van mijn beslissing om mijn minilaptop mee te slepen? Af en toe wel, bijvoorbeeld in krappe nachtbussen. Maar uiteindelijk heb ik toch een aantal verhalen kunnen publiceren op mijn blog, heb ik tijdens lange (tot wel 28) uur durende busreizen kunnen genieten van New Girl en Two And a Half Men en heb ik mijn minilaptop vaak gebruikt voor het boeken van vluchten en hostels. Uiteindelijk is het dus een goede keuze geweest.

Hoewel ik dit jaar niet echt ga reizen, ga ik uiteraard wel op vakantie. Welke gadgets ik écht niet ga vergeten? Dat zijn de volgende:

Travel gadget 1: (spiegelreflex) camera

Ga je naar een van de mooiste plekjes van de wereld? Dan wil je dit uiteraard vastleggen. Een camera is onmisbaar, tenzij je een verdraaid goede telefoon hebt die topkwaliteit foto’s maakt. Mijn iPhone 5S valt niet in die categorie, dus ik ben altijd aangewezen op een camera. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op mijn afgelopen twee citytrips én de wintersport mijn spiegelreflex niet heb meegenomen. Te veel gesleep. Mijn kleine pocketcamera kan het prima aan tijdens die tripjes. Tijdens mijn Azië trip heb ik m’n spiegelreflex wél meegenomen, en dat heeft geresulteerd in écht mooie foto’s. Yep, het is wat meer gesleep, maar uiteindelijk heb je wel de mooiste visuele herinneringen. Mijn fotoboeken zijn daar nu het bewijs van.

Travel_gadget2
Eerlijk is eerlijk: het is misschien wat meer gesleep, maar zo’n spiegelreflex levert wel de mooiste plaatjes op. Uiteraard meteen even de gemaakte foto checken @ Pai, Thailand.

Travel gadget 2: telefoon

Op telefoongebied vind ik het héérlijk om in het buitenland te zijn: geen 3G en nauwelijks wifi, dus amper het gevoel dat ik mijn whatsapp, facebook, instagram en e-mail “moet” checken. Nu moet ik zeggen dat ik sowieso nog maar relatief weinig gebruik maak van deze apps, maar in het buitenland is het nog nét iets relaxter. Overigens vind ik mijn telefoon wel nog steeds een onmisbaar (travel) gadget. Toch altijd even fijn om het thuisfront op de hoogte te houden (lang leve de familie-app) en nog een beetje verbonden te zijn met vrienden. Ook handig om snel zaken te checken, zoals bijvoorbeeld de weersverwachting, het openbaar vervoer rooster en openingstijden van attracties/bezienswaardigheden.

Travel gadget 3: e-reader

LousyRun3Hoewel ik er twee jaar geleden nog geen had, heb ik in Azië toch gereisd met een e-reader. M’n pa was namelijk zo lief om die van hem bijna een half jaar uit te lenen zodat ik kon lezen op reis. Heb ik dat veel gedaan? In 5 maanden heb ik zo’n 12 boeken gelezen, wat voor een nauwelijks-lezer best aardig is. Afgelopen Kerst vroeg ik een e-reader van mijn ouders de Kerstman omdat ik toch wel fan was geworden, en nu ben ik dan ook de trotse bezitter van mijn eigen Kobo Glo e-reader. Een superfijn ding. Ik vind het heerlijk om ’s avonds voor het slapen gaan nog even een paar pagina’s te lezen. De Kobo is daarnaast kwalitatief genoeg om (als het goed is, heb het nog niet getest) ook in zonnige omstandigheden prima leesbaar te zijn. Voor mij is het inmiddels een onmisbaar (travel) gadget geworden.

Travel gadget 4: GoPro

Nu ik zo’n toffe action cam in mijn bezit heb, snap je natuurlijk dat ‘ie in het vervolg ook mee gaat op al mijn citytripjes en vakanties. Door zijn wide-angle lens maakt een GoPro de allerbeste selfies, met niet alleen je hoofd maar ook iets van de schitterende omgeving in beeld. Ik wil me daarnaast gaan verdiepen in het maken van écht toffe GoPro filmpjes, wat overigens een stuk lastiger is dan het lijkt. Voordeel van een GoPro: het apparaatje zelfs is echt heel erg klein, je kunt het meenemen op plekken waar een normale camera of telefoon niet zal werken (strand, in het water, tijdens thrillseeking activiteiten) en de kwaliteit van de foto’s en video’s is echt zéér prima. Nadeel: om optimaal gebruik te maken van je GoPro, dien je de nodige accessoires mee te nemen. Dus hij neemt uiteindelijk toch meer plaats in dan gedacht.

Travel gadget GoPro
Met een gewone telefoon of camera had ik dit shot nooit kunnen maken.

Travel gadget 5: mp3-speler

Wat mis je op de foto? Yep, mijn mp3 speler. Na de wintersport heb ik het ding niet meer gezien. Mijn oortjes zijn na thuiskomst gewoon terug in mijn werktas beland, maar de bijbehorende mp3-speler (die eigenlijk aan die oortjes vast zou moeten zitten) is nergens te bekennen. Dus niet op de foto, maar wel onmisbaar: muziek. Tijdens de reis, ’s avonds na een drukke dag vol indrukken even bijkomen, ’s nachts in bed je afsluiten voor gesnurk/luidruchtige roommates/lawaai van buiten/noem-maar-op… een mp3speler biedt uitkomst. Waarom niet gewoon muziek op de telefoon? Voornamelijk omdat a) je telefoongeheugen binnen no-time vol is en b) je telefoonbatterij binnen no-time leeg. Kortom, ga voor een mp3-speler: kleine investering, groot plezier en het ding neemt ook nog ontzettend weinig ruimte in in je tas.

En die laptop dan?

Geen (mini)laptop? Nope. Als ik vijf maanden zou gaan reizen, dan zou ik waarschijnlijk wel weer een minilaptop meenemen. Maar op vakantie vind ik het niet noodzakelijk. Tenzij mijn blog ooit gaat uitgroeien tot een (part-time) baan. In dat geval zou ik mijn laptop wél meenemen op al m’n reisjes. Dat zorgt voor leuke blogposts en daarnaast voor een flinke dosis creativiteit. Zeg nou eerlijk: een schattig cafeetje in het bruisende New York wint het natuurlijk dubbel en dwars van een saaie keukentafel in een regenachtig Nederland :)

Add a Comment