* Voorbereidingen reis: reisverzekering, inentingen en visum

Palmbomen reizen backpacken

Yeeessss, zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, vertrek ik voor 2,5 week naar Nicaragua. Reizen is mijn echte ultieme passie (sport staat op een mooie tweede plaats), dus je kunt je wellicht voorstellen hoe excited ik ben. De reisroute is in de maak en de voorbereidingen zijn in volle gang. Welke voorbereidingen? Ik neem je in een vogelvlucht mee:

Reisverzekering: kortlopend of doorlopend?

Klinkt een beetje boring, maar als er íets belangrijk is, dan is het je reisverzekering. Hoewel je er absoluut niet op zit te wachten, kan er veel misgaan op reis / vakantie. Van gestolen spullen tot medische zaken.

Medisch? Daarvoor ben je toch via je zorgverzekering verzekerd? Klopt, maar alleen voor het bedrag dat er in Nederland voor gerekend wordt. Ga je bijvoorbeeld naar de USA op vakantie en kom je daar onverhoopt in het ziekenhuis terecht, dan dien je het verschil in kosten zelf op te hoesten. En dat wil je écht niet. Vijf nachtjes in het ziekenhuis kost je daar zo’n $10.000,- en dat is exclusief ambulance kosten, operaties etc. Kortom: een goede verzekering is key.

Je kunt kiezen voor een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. Gezien mijn passie voor reizen heb ik voor de doorlopende reisverzekering gekozen. Als je pakweg een maandje op reis gaat, dan kost een kortlopende reisverzekering je ongeveer net zo veel als een doorlopende verzekering voor een heel jaar. Daarnaast ga ik regelmatig weekendjes weg, die dan ook mooi verzekerd zijn.

De keuze voor kortlopend en doorlopend is voor iedereen verschillend: lees daarom goed alle voor- en nadelen op de website van Centraal Beheer.

Reizen backpacken

Inentingen

In Nicaragua zijn de volgende vaccinaties aangeraden: DTP,  Gele koorts, Hepatitis A & B en Rabies. Door mijn reisverleden heb ik de nodige shots al in the pocket. De zorgverzekering vergoedde het grootste gedeelte hiervan. Het enige vaccin wat niet werd vergoed, was Rabiës (hondsdolheid). Dit heb ik toen uit eigen zak betaald omdat ik geen risico wilde lopen (€200,-. Au).

Gele koorts mist nog in mijn vaccinatie-collectie. Misschien dat deze niet noodzakelijk is, anders moet ik ‘em nog even gaan scoren. Inmiddels is het reisvaccinatie formuliertje ingeleverd bij de huisarts en wacht ik op bericht of ik inderdaad nog een extra prikkie moet halen.

Visum

Voor een aantal landen dien je (vooraf) een visum te regelen. Bij Nicaragua is dat als Nederlander niet het geval. Daar kun je gebruik maken van Visa on Arrival. 10 dollar aftikken bij binnenkomst en verder geen rompslomp. Hier hoef ik dus niets voor te regelen. Heerlijk!

Wat mij betreft zijn de reisverzekering, de intentingen en een visum de belangrijkste zaken die je vooraf moet bekijken / regelen als je op reis gaat. Ik ben al een behoorlijk eind op weg!

Ga jij altijd goed voorbereid op vakantie / reis?

Deze blog schreef ik in opdracht van Centraal Beheer.

Voeg een reactie toe